Vozači, oprezno: Ova greška može skupo da vas košta, a prave je skoro svi

Ovih dana pala je ogromna količina padavina i mnogi su se vozači u automobilima našli zarobljeni u vodi. Najčešću grešku vozači naprave kada ne procene dubinu bare koja im se nalazi na putu. Ako se zaustave u vodi, ne bi trebalo po svaku cenu paliti automobil, jer će voda proći do usisne grane, što može izazvati i hidrošok.

Milan Nešić, poslovođa auto-servisa, savetuje da je potrebno što pre zaustaviti vozilo, jer postoji mogućnost da drugo vozilo iz suprotnog smera nanese novi talas i da uđe u filter za vazduh, i samim tim i u usis motora.

Ukoliko posle velikih padavina vaš automobil ne može da upali, obavezno treba pozvati ovlašćeni servis, jer štete mogu biti velike.
„Postoji mogućnost da je voda ušla u alternator, u anlaser, pri tome može da napravi kratak spoj i da napravi ogromnu štetu“, upozorava Nešić.

Pre polaska na put prekontrolišite brisače i pumpu za prskanje stakla, i dodajte tečnosti za pranje, jer na auto-putu kamioni prave čitave vodene zavese. Ukoliko nemate čime da obrišete staklo, vaše vidno polje je umanjeno i nećete možda na vreme moći da odreagujete na neku opasnost na putu, naročito pri velikim brzinama.

Izvor: espreso.co.rs