Više od milion dinara potrošila na svoju zavisnost: 15 godina od muža krila šta radi u toaletu, a onda se sve saznalo

Lisa Anderson (44) iz Devona u Velikoj Britaniji ima čudnu zavisnost – ona, naime, jede talk.

Bebi puder ova žena, kako kaže medijima, jede već deceniju i nikako ne može da se oslobodi te navike.

„Više od decenije svakodnevno jedem talk, a pojedem po jednu porciju na pola sata“, objašnjava ona britanskim medijima.

Sve je počelo, kaže, pre 15 godina kada je kupala svog sina, tada bebu. Prvi put tada je stavila malo bebi pudera na nadlanicu i pojela ga i – od tada ne može bez toga.

Nedeljno je ova njena zavisnost, kaže, košta oko 10 funti odnosno oko 1,500 dinara, a preračunala je da je za sve godine zavisnosti potrošila oko 8.000 funti.

Pojedem bocu od oko 200g dnevno. Lepog je ukusa, meni prija, oseća se sapun. Najviše što mogu da izdržim a da ne uzmem malo je pola sata. Jednom mi se desilo da sam silom prilika dva dana morala da provedem bez talka. To su mi bili najgori dani u životu – primećuje Lisa.

Ona je svoju zavisnost krila deceniju od svih svojih ukućana, ali onda ju je suprug uhvatio u toaletu. Tada ju je naterao da potraži profesionalnu pomoć i ustanovljeno je da Lisa pati od bolesti po imenu pika sindrom.

ŠTA JE PIKA SINDROM?

Pika sindrom je poremećaj ishrane pri kome dolazi do konzumiranja nenutritivnog materijala, recimo zemlja, kreda, kamen, papir ili u Lisinom slučaju talk. Nakon mesec dana ili više konzumiranja ovakvih materija, može se ustanoviti ovaj sindrom. Ovaj sindrom često je povezan sa mentalnim smetnjama ili sa pervazivnim razvojnim poremećajem poput autizma.

Ova bolest nestaje bez medicinske intervencije, ali može da traje godinama i da izazove zdravstvene smetnje.

Izvor: kurir.rs