Više od 10.000 nezaposlenih Kraljevčana sezonski poslovi ne zanimaju? Dnevnice su i po 2.000, a dobar radnik može da zaradi i 70.000 mesečno

Iako u Kraljevu, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno ima više od deset hiljada nezaposlenih, građani bez stalnog zaposlenja slabo se interesuju za sezonske poslove, čak i u slučaju kada se dnevnice za određene poslove kreću i do 2.000 dinara.

– Najviše radnika potrebno nam je za branje voća na poljoprivrednim gazdinstvima, konobarisanje ili za rad u hladnjačama, u kojima dobar radnik može da zaradi i do 70.000 dinara mesečno, ali je odziv zainteresovanih mali, kaže Goran Žerađanin, direktor Omladinske zadruge Kraljevo.

Prema njegovim rečima, trenutno u ugostiteljstvu na teritoriji Vrnjačke Banje i Kraljeva ima 35 slobodnih pozicija za konobare, kuvare, barmene, spremačice i pomoćne radnike u kuhinji, plate su od 30 do 50 hiljada dinara, ali se do radnika teško dolazi.

Pravo na rad u Omladinskoj zadruzi u Kraljevu imaju građani starosti od 15 do 30 godina, studenti i đaci, ali i stariji, zahvaljujući ugovoru o poslovno – tehničkoj saradnji koji ova zadruga ima sa austrijskom firmom „Trenkvalder“.

– Preko ove austrijske agencije u mogućnosti smo da za određene poslove angažujemo i starije ljude, radnike sa iskustvom, koji odlaze na rad u Nemačku, Austriju i Sloveniju. Uglavnom je reč o ugostiteljskim i medicinskim radnicima, a najtraženija zanimanja, kako kod nas, tako i kod njih su vozači i varioci, dodaje Žerađanin.

Izvor: kurir.rs