Vezanost dece za bake i deke donosi im velike životne koristi

Česti kontakti i emocionalna vezanost za bake i deke za rezultat imaju socijalno i emocionalno blagostanje unuka, bez obzira na to koliko su stare bake ili deke. Povezanost sa njima dete štiti od problema u odrastanju.

Živimo u doba u kojem je veza između baka i deka sa unucima sve jača, pre svega zato što roditelji nemaju dovoljno vremena da se posvete deci zbog svojih radnih obaveza. Prednosti se takođe osećaju kada se deca suoče sa razvodom roditelja, jer su danas razvodi mnogo češći nego ranije.

Nekoliko studija, uključujući jedno sprovedeno na Oksfordskom univerzitetu, pokazalo je uticaj baka i deka na njihove unuke. Česti kontakti i emocionalna povezanost sa bakom i dekom uzrokuju mnoge vrste blagostanja kod unuka. Ova vrsta veze štiti decu od problema koji se pojave kasnije u životu, a takođe jača njihove socijalne i kognitivne sposobnosti.

Istovremeno, blizak odnos sa njima ublažava emocionalne povrede kod dece, koje se dešavaju u slučaju razvoda roditelja. Drugo istraživanje pokazuje da bliski odnosi sa bakama i dekama imaju pozitivan efekat na ponašanje dece, čineći ih pažljivijim prema drugima. S druge strane, deca u čijem vaspitanju nisu učestvovale bake i deke bila su znatno grublja i bezobzirnija.