Verovali ili ne: Beograđanin registrovao svoj Volksfagen Polo do 31.12.9999.

Izmenama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, koje su stupile na snagu 1. januara, registarske tablice automobila se ne menjaju nakon isteka roka od devet godina, a saobraćajne dozvole se izdaju sa neograničenim rokom važnosti.

Činjenica da se saobraćajne dozvole više nemaju rok trajanja obradovala je mnoge vozače, ali je izgleda dovela i do izvesnih nelogičnosti.

O čemu je ovde reč najbolje ilustruje situacija koju je naš čitalac Nemanja Blagojević podelio sa svojim pratiocima na Instagramu. On je nedavno registrovao svoj Volksfagen Polo i tada mu je izdata saobraćajna dozvola sa rokom važenja – 31.12.9999.


Nemanja kaže da mu je saobraćajna dozovola, za Polo proizveden 2011. godine, istekla 2019, pa je ove godine, po starom zakonu, trebalo da promeni i saobraćajnu i tablice.

– Sada nisam morao da menjam tablice, ali sam morao da uzmem novu saobraćajnu – kaže Nemanja za medije.

Na pitanje da prokomentariše komični datum sa poleđine dokumenta, ističe da to nije greška, ali…

– To po novom nije greška, jer se dozvole sada izdaju bez ograničenja. Ali mi 9999. nije jasna! Da su stavili 2050. pa da razume čovek!

Možemo samo da prepostavimo da je razlog ove omaške tehničke prirode, odnosno da su mašine za izradu plastičnih obrazaca programirane tako da na tom mestu isključivo moraju da upišu neki datum. A kako je rok važenja saobraćanih dozvola „ukinut“, to je izbor pao na najdalji mogući datum koji je mogao biti upisan.

Izvor: srbijadanas.com