Veoma je važno da očistite klimu pred leto: Ako to ne uradite, ove dve stvari su neizbežne

Ukoliko želite da vas vaš klima uređaj u letnjim danima dobro i ispravno radi, vreme je da uradite servis. Ne čekajte da klima lošije hladi ili greje ili da ispušta neprijatan miris. Savetuje se što češće čišćenje klime, tako da se čak i garancija na uređajima uslovljava godišnjim servisom.

Prljava i tamna mesta unutar klime pogoduju razmnožavanju bakterija, plesni i gljivica. Zbog toga je osim redovnog pranja filtera, potrebno uraditi i godišnji servis, prilikom kog se kompletno očisti i dezinfikuje spoljašnja i unutrašnja jedinica.

Kako pravilno da očistite klimu:

Redovnim čišćenjem filtera produžićete vek trajanja uređaja, a to će vam oduzeti svega desetak minuta.

Filtere potopite u mlaku vodu i ostavite ih da odstoje oko pola sata, a potom ih isperite, prosušite i vratite na unutrašnju jedinicu. U vodu možete dodati i neko sredstvo za dezinfekciju. A ako su filteri mnogo prljavi, slobodno uzmite sunđer i laganim pokretima prelazite preko njih.

Jednako je važno i da je spoljna jedinica uređaja čista. Vodite računa da se u nju nije zaglavilo lišće ili grane, koji bi ometali normalan rad klime.

Ukoliko bar jedanput godišnje ne očistite klimu, trošiće više električne energije, a ujedno će biti i rasadnik bakterija u sobi.

Majstori naplaćuju servisiranje klime od 3.000 do 5.000 dinara.

A za taj novac možete da dobijete čišćenje filtera, turbina, izmenjivača, prvo sa određenom tečnošću, pa onda sa sprejom za dezinfekciju.

Te proizvode možete da kupite i u slobodnoj prodaji i kreću se od 600 dinara, pa na više.

U sezoni kada klimu najviše koristite, dovoljno je da jednom mesečno ovim sprejom poprskate filtere.

Izvor: zena.blic.rs