Velike sankcije za proslave: Za kršenje mera, kazne od 500.000 dinara – Ovo su nova radna vremena kafića, evo do kada će moći da se pušta muzika

U naredne dve nedelje neće biti tolerisano ni najmanje kršenje epidemioloških mera, a kazne za one koje ih ne poštuju iznosiće najmanje 500.000 dinara, poručili su juče članovi kriznog štaba.

– U naredne dve nedelje nećemo tolerisati nikakvo kršenje mera, jer je važno da bude što bezbednija situacija za đake i roditelje… Ne smemo da dozvolimo da nam pojedinačna iskakanja na proslavama, žurkama, koncertima poremete situaciju – poručila je premijerka Ana BRnabić i dodala da je Institut „Batut“ oformio tim koji će na dnevnom nivou izveštavati o svakom potencijalnom slučaju zaraze u školama.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je poručio da više neće biti razumevanja za one koji ne poštuju mere kriznog štaba, kao i da su napravljeni sinhronizovani timovi inspekcija Ministarstva zdravlja i policije.

– Reagovaćemo u momentu, ali i kad budemo dobijali podatke da se negde nešto dešavalo, da neko ne misli da će zavarati sistem. U prethodnom periodu broj zaraženih povećavao se zbog različitih proslava i sada to nećemo dozvoliti. Kazna u tim slučajevima je od 500.000 dinara – rekao je Lončar novinarima.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević istakla je da brojevi poslednjih dana pokazuju sve povoljniju epidemiološku situaciju i da će se pratiti izostanak đaka iz škole.

– Kršenje pravila i nepoštovanje mera i discipline mogli bi da pokrenu lavinu, zato moramo svi da budemo odgovorni i svesni situacije – rekla je ona.

Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda doneo je odluku, koja će danas stupiti na snagu, da ugostiteljski objekti koji imaju baštu mogu do 31. oktobra da rade i radnim danima do 1.00, a ne samo vikendom, kako propisuju važeće gradske odluke.

– Na ovaj način želimo da kao Grad Beograd pomognemo ugostiteljima da uspešnije prevaziđu ekonomske posledice epidemije virusa kovid-19 koje su veoma pogodile sektor usluga – poručio je Vesić.

On je pojasnio da prema važećim gradskim odlukama ugostiteljski objekti u stambenim zgradama mogu da rade radnim danima do ponoći, a da emituju muziku do 23 sata, u skladu sa svim propisanim ograničenjima koja se odnose na regulisanje nivoa buke. Vikendom se radno vreme produžava do 1 sat, a mogućnost emitovanja muzike do ponoći.

– Sada će svi ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenim zgradama moći svaki dan da rade do 1 sat i da muziku emituju do ponoći. Ova odluka će važiti do 31. oktobra kada će se vratiti uobičajeni režim rada. I dalje je na snazi ograničenje za rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru koji mogu da rade samo do 21 sat – rekao je Vesić.

Ova odluka će sigurno naići na odobravanje ugostitelja, ali ne i građana koji žive u stambenim zgradama u okviru kojih se nalaze kafići sa baštama, pre svega zbog čestih problema sa glasnom muzikom koja se iz njih pušta, a sa kojima nadležni nisu uspeli da izađu na kraj.

Na rad ugostiteljskih objekata, kako u zatvorenom prostoru tako i u baštama, primenjuju se sve odluke o zaštiti zdravlja koje je doneo Krizni štab a tiču se dezinfekcije, nošenja maski i držanja socijalne distance.

– Apelujem na ugostitelje da ih se pridržavaju jer tako štite zdravlje svojih zaposlenih, ali i zdravlje gostiju – dodao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Izvor: blic.rs