Velike promene u zdravstvenom osiguranju: Roditelji će biti uz decu tokom celog lečenja uz 100 odsto nadoknade

Bolovanje u trajanju od dva meseca, dopunsko i dodatno osiguranje, 100 odsto bolovanje za negu bolesnog deteta do punoletstva – neke su od novina Predloga zakona o zdravstvenom osiguranju koje će se pred poslanicima naći ove nedelje. Ukoliko bi predlozi bili usvojeni, gotovo celokupan sistem zdravstvenog osiguranja bio bi znatno izmenjen.

Roditelji teško obolele dece su do sada morali da se dovijaju na razne načine kako bi mogli da ih neguju. Sada će im to biti zakonski omogućeno.

– Roditelji će sada moći da budu sa decom do izlečenja, ili do njihovog punoletstva, uz 100 odsto nadoknade, a do sada su imali 65 odsto primanja – rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, ističući da se to odnosi na mal.gne bolesti, ali i metabolička, hronična oboljenja koja traže višegodišnje lečenje.

Prema sadašnjem zakonu, oni koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu imaju pravo samo na hitnu medicinsku pomoć. Nacrtom novog zakona lečenje bez overene knjižice biće prošireno na palijativno zbrinjavanje, na obaveznu vakcinaciju i imunizaciju, kao i na skrining preglede.

Privatnici će moći da iznajmljuju prostor od državnih ustanova u trajanju do 20 godina, tamo gde ti prostori nisu potrebni. Na njima je da opreme taj prostor i nakon perioda od 20 godina taj prostor i oprema pripašće državi.

Izvor: alo.rs