Velika počast: Dobrica Ćosić dobija spomenik u Beogradu

Veliki srpski pisac Dobrica Ćosić dobiće spomenik u Beogradu. Postavljanje spomenika je planirano za 29. decembar, na stogodišnjicu njegovog rođenja. Delo je čuvene vajarke Drinke Radovanović. Odluku o ovome treba da donese prvo Skupština grada Beograda i potvrdi Odbor za podizanje spomenika.

Predlog koji dolazi od Kulturno-prosvetne zajednice pred gradskim odbornicima mogao bi da se nađe krajem avgusta, a sa ovim je upoznata i književnikova ćerka Ana Ćosić.

„Podneli smo predlog da Dobrica Ćosić dobije spomenik, a sad su na potezu ljudi iz grada i komisije za obeležja“, potvrdio je informaciju sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Živorad Ajdačić.

Drinka Radovanović je svoj rad izradila još za života Dobrice Ćosića. Političaru i piscu se njegova bista veoma dopala i odobrio je njeno postavljanje. Deo umetničke javnosti oštro je kritikovao radove Drinke Radovanović.

Akademik, pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar Dobrica Ćosić rođen je u Velikoj Drenovi kod Trstenika 29. decembra 1921. godine. Pored književnosti, na našim prostorima ostavio je i dubok trag i u političkom životu.

Izvor: kurir.rs