Uznemirile ga vesti iz sveta, pa dao celu svoju penziju i kupio ovo: Deda Đura (87) pomaže komšijama koji žive u Parizu

Iz ne tako poznatog sela, zvanog Jarkovci kod Inđije, postoji deda Đura (87) koji je invalid.

Njegovi prijatelji Srbi koji godinama žive u Francuskoj i dolaze samo tokom leta, ovog puta su, kada je Međunarodna agencija za energiju upozorila da će zima u Evropi biti mnogo teška, a u Parizu se već oseća, Đurini prijatelji su došli prvi put da u svom srpskom selu preguraju zimu.

Georgije D. (87), je u svom selu poznatiji kao Đura, redovno prati vesti koje su ga malo i uznemirile, jer Neša i Mira, njegovi prijatelji sa kojima godinama lepo živi, sada imaju probleme kakve nikada nisu imali tamo gde stanuju. Ovo je problem u celoj Evropi, tako i Francuskoj, gde je prvo počela nestašica goriva, a zatim i ostala kriza, prvi put su rešili da preko zime dođu u selo koje posećuju samo u leto.

Kao bolja opcija učinila im se zima provedena u Srbiji, nego li neizvesnost u Parizu tokom sezone grejanja.

Međutim, ono što je Đura uradio kad je to čuo, iznenadilo je sve. Iako nije bogataš, nego živi od penzije i invalidske pomoći, te malo od njiva i radionica koje izda, jer njima više ne može da se bavi, nakon što je pre 10 godina ostao invalid. To mu je oduzelo mogućnost da se bavi poljoprivredom, privredom, stokom i živinom, kao i svim seoskim poslovima na koje je navikao. Ali Đuru ni bolest ni starost, neće sprečiti da se drva za grejanje podele i „Parižanima“!

Deka Đura ne želi da njegovi prijatelji budu zabrinuti od zime, pa je od svoje penzije kupio drva i za Miru i Nešu.

– Mi se u selu svi međusobno podržavamo, ovde će im biti bolje, tako smo naučeni još od Drugog svetskog rata kada smo ovde izbegli. Moja je majka imala nas sedmoro dece, a mesila je hleb za celo selo! Celo selo je bilo prepuno Partizana, a majka se nagodila sa njima da im mesi, ali da i meštani sela dobijaju hleb. Kao da je sad opet takvo vreme. Kriza je pogodila ceo svet, a moji prijatelji su zabrinuti za grejanje… Ja ću im pomoći, nekada je moja majka pomagala hlebom, ja ću sada drvima za ogrev – rekao je Đura.

U novembru mesecu se u Srbiji smirilo tržišta ogrevnog drveta. Sada na stovarištima ima drva, a vidi se i pad cena od 500 do 2.000 dinara. U nekim mestima kubik se može kupiti i za 6.000 dinara, što je Đura iskoristio.

– Ja sam i sebi i svojima obezbedio drva za celu zimu, ali kako ja da imam, a neko koga čekam od leta do leta da dođe u naše Jarkovce, možda ga zadesi da tamo negde daleko nema ili nema dovoljno. To ne dolazi u obzir, Čim Mira i Neša dođu u selo, od mene na poklon dobijaju drva koja sam im kupio i namenio – kaže Đura.

– Kao da nisam video cene u Evropi i regionu. Stvarno su visoke u odnosu na Srbiju, najniže su kod nas i u Crnoj Gori, u Zagrebu je samo pelet 660 evra, a u Ljubljani 612. Cena zavisi i od količine koja se kupuje. Ako se uzme manja količina, cena je veća, a ako je narudžbina veća, cena je manja, pa tako sam uz svoja, kupio i drva za moje prijatelje – rekao je Đura iz svog iskustva.

Izvor: kurir.rs