Uzgajanje ovog voća donosi pravo bogatstvo: Najjači prirodni antioksidans – litar soka košta preko 1.000 dinara

Aronija je odjeknula Srbijom pre nekoliko godina, ali i regionom, a voćari su ubrzo shvatili da će im se trud i uloženi novac u uzgajanje ove biljke, i te kako isplatiti. Svemu je doprineo i status koji je aronija počela da uživa u našem društvu, kao „zaboravljeno“, drugo plavo zlato (posle borovnica), puno lekovitih svojstava.

Sok od 100% aronije je za naše uslove je poprilično skup (1l je oko 10 evra), a čak i oni komercijalni sokovi koji sadrže mali procenat aronije – na ceni su baš zbog ove voćke.

Porodica Gojak koja živi nadomak Karlovca, ove godine očekuje rod od najmanje 2.000 kg aronije, a na oko 2,5 hektara imaju 5,500 sadnica sorte nero. Naime, ova sorta je posebna jer su bobice duplo veće od onih koje se nalaze u divljim područjima.

Ova porodica dobro živi od aronije, jer prerađuju 100% ceđeni sok, prave sirup, a prodaju je i u zamrznutom pakovanju. Kada su počeli da se bave ovim voćem pre 7 godina, nisu znali ništa o njemu.

Aronija važi za najjači antioksidans u prirodi, a danas je i deo kulinarskih ponuda mnogih svetskih restorana. Domaćinstvu Gojak je trebalo 3 dana da posade svu aroniju, a rupe su kopali ručno. Odmah su započeli ekološko uzgajanje.

Kažu da je na početku, uz kupovinu mehanizacije i svega potrebnog, ukupno ulaganje bilo oko 18.500 evra. Redovno se prijavljuju za olakšice u ruralnom razvoju, a ako ste se pitali koliko voća je potrebno za 7 dcl soka – odgovor je kilogram aronije.

Izvor: telegraf.rs