Utorak će biti najtopliji dan u godini: Čak 39 stepeni u hladu, a evo kad nam stiže zahlađenje

Sutra će biti najtopliji dan u nedelji, ali i dosad u ovog godini, a temperatura u hladu iznosiće 39 stepeni

U Srbiju je stigao tropski talas, pa je RHMZ izdao upozorenje na velike vrućine jer će temperature dostići 39 stepeni u hladu. Stručnjaci savetuju da se sklonimo sa sunca i da nigde ne izlazimo bez flašice vode.

– U našu zemlju danas je stigao tropski talas. Maksimalna temperatura tokom današnjeg dana iznosiće 37 stepeni, dok će sutra biti najtopliji dan u nedelji, ali i najtopliji dan dosad u ovog godini, i to sa čak 39 stepeni – kaže za Kurir Đorđe Đurić, meteorolog „Veder tu ambrele“.

U sredu rano ujutro u severozapadnim, a tokom dana i u ostalim predelima Srbije, biće pljuskova s grmljavinom. Na jugu i istoku tokom većeg dela dana tropski toplo. Maksimalna temperatura iznosiće 36 stepeni.

– Toplo vreme će biti i tokom četvrtka i petka, temperatura će se u četvrtak kretati od 16 do 32 stepena. Biće lokalnih pljuskova s grmljavinom. U petak će maksimalna dnevna temperatura iznositi 34 stepena – dodaje Đurić.

Ovakav toplotni talas može da bude pravi šok za naš organizam i stručnjaci tvrde da tokom ovakvih temperatura moramo biti lagano obučeni i koristiti garderobu sačinjenu od prirodnih materijala, nikako sintetiku.

– Moramo pustiti kožu da diše i izbegavati izlaganje suncu zbog štetnosti UV zraka, ali i moguće sunčanice. Takođe, ko koristi klimu, preporučuje se da temperatura bude niža za pet-šest stepeni od one napolju, ako je razlika veća, to je veliki šok za organizam – kaže za Kurir prim. dr Biserka Obradović.

Najbitnije je konzumiranje tečnosti, zato što moramo da nadoknadimo svu tečnost koju izgubimo na visokim temperaturama putem znojenja.

– Vodu moramo imati stalno pri ruci, gde god da krenemo. Veoma je bitno da znamo da ledena tečnost neće rashladiti naš organizam, ona nije dobra. Tokom ovakvog vremena konzumirajte laku hranu, najviše sveže voće i povrće, koje prija organizmu – kaže doktorka Obradović.

Izvor: kurir.rs