Usvojene nove mere: Skraćeno radno vreme do 15. decembra, produžen zimski raspust

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici nove mere za suzbijanje epidemije izazvane virusom korona koje se odnose na učenike osnovnih i srednjih škola.

U periodu od 30. novembra do početka zimskog raspusta nastava će se za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola izvoditi na daljinu.

– Zimski raspust počinje 21. decembra 2020. godine, a završava se 15. januara 2021. godine i važiće za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije – navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada Srbije donela je odluku da se produži mera skraćenja radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, a prodavnicama i drugim maloprodajnim trgovinskim objektima do 21 čas – do 15. decembra 2020. godine.

Usvojen je i Predlog zakona o fiskalizaciji kojim se Poreskoj upravi omogućava da efikasnije prati i kontroliše poreske obveznike kod kojih postoji rizik od izbegavanja plaćanja poreza. Novi zakon će omogućiti efikasniju kontrolu svih isporuka dobara i pruženih usluga na malo, uključujući i primljene avanse za budući promet dobara i usluga.

Zakonska rešenja predviđaju da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi obavlja prenos podataka o izdatim fiskalnim računima putem stalne internet veze u realnom vremenu.

– Novi model fiskalizacije predviđa sveobuhvatni obim fiskalizacije s tim da je izuzetno moguće pojedine delatnosti izuzeti od obaveze evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja samo u posebno opravdanim slučajevima – piše u saopštenju.

Dodaje se da će pored navedenog predloženo zakonsko rešenje otkloniti uočene nedostatke sadašnjeg sistema fiskalizacije (postupak fiskalizacije/defiskalizacije fiskalnih kasa, redovno servisiranje, čuvanje kontrolnih traka i ostalo) čime se smanjuju troškovi poslovanja, ukida nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.

Članovi Vlade Srbije usvojili su i program finansijske podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovida-19. U cilju očuvanja stabilnosti sistema sporta u olimpijskim i paraolimpijskim granama sporta obezbeđena su sredstva u iznosu od 1.100.000.000 dinara.

Izvor: kurir.rs