Uskoro otvaranje avio-saobraćaja: Uslovi koje će građani morati da ispune – izolacija za sve

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da građani koji budu želeli da putuju avionom moraće da imaju test na korona virus koji nije stariji od 72 sata. Pored toga, oni će ići u izolaciju kad slete.

Srbija je spremna da otvori avio-saobraćaj, ali da će se to učiniti u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da još nigde nema putničkih letova – dodala je.

„Naši avioni, posada i aerodromi spremni su da započnu letove, ali kako se budemo zajednički dogovarali sa Evropom, tako ćemo i otvarati letove. Po nekim preporukama, govorimo o intervalu između 15. i 18. maja. Važno je i da znamo da Aerodrom ‘Nikola Tesla’ nijednog trenutka nije bio zatvoren, da je ‘Er Srbija’ dovezla 15.000 naših građana iz različitih delova sveta, kao i da je dopremila 2.500 tona humanitarne pomoći“, rekla je Zorana Mihajlović.

Takođe je ukazala i na to da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o merama bezbednosti, u skladu sa svim preporukama lekara.

„Sve mere koje donosimo u skladu su sa stavom lekara i struke. Što se tiče mera bezbednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu želeli da putuju moraće da imaju test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju“, izjavila je.

Apelovala je na sve građane da budu oprezni i da još uvek ne kupuju avio-karte koje već sada nude neke lou-kost kompanije, imajući u vidu da država još nije izdala nijedno odobrenje za rad.

„Da bi bilo koji avion poleteo ili sleteo na naš aerodrom potrebno je rešenje ministarstva i direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Mi takva odobrenja za rad nikome nismo dali i vrlo je rizično sada kupovati karte, jer nije sigurno kada će letovi krenuti“, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ukazala je i na to da avio-saobraćaj svuda u svetu trpi veliku štetu, koja je u Srbiji šteta do sada oko 30 miliona evra, a u Evropi se procenjuje na 160 milijardi evra.

„U ovoj situaciji se pokazalo koliko je važno da imamo nacionalnu avio-kompaniju, koja je u vreme pre krize povećala i prihode i broj putnika. Er Srbija obavlja veoma važan posao u vreme epidemije i na redu je država, da im omogući uslove da rade i da im pomogne da što lakše izađu iz krize“, zaključila je ministarka Mihajlović.

Izvor: kurir.rs