Uskoro nećemo moći da kupimo ni četkicu za zube: Zbog globalne nestašice mikročipova nestajaće i osnovne stvari za život

Globalna nestašica čipova traje već godinu dana, a to što danas nema čipova znači da neće biti i mnogo „stvarčica“ bez kojih ne možemo da zamislimo svakodnevni život.

Poluprovodnici i čipovi kojih poslednjih meseci gotovo i da nema u prodaji, a nalaze se u sve većem broju proizvoda, od automobila i električnih bicikala do veš-mašina, četkica za zube, igračaka, telefona, televizora… Svaki savremeni uređaj, u sebi ima „mali milion“ mikročipova, tj. strujnih kola bez kojih ne bi mogli da funkcionišu. Od početka ove godine vlada globalna nestašica za njima.

Možda ćemo otkriti da neke stvari koje su bile lako dostupne u prošlosti više nisu tako lako dostupne. Svi smo navikli na kućnu dostavu, pritisneš dugme i proizvod stiže za 24 sata. Možda ćemo sada morati da čekamo dve ili tri nedelje, navodi on.

Znatan deo elektronike sadrži veliki broj čipova, piše CNBC.

„Problem s kojim se suočavamo je da mnogi proizvodi ne sadrže samo jedan čip. Neki telefoni koriste mnogo čipova i upravo tih čipovi nedostaje“, objasnio je Pristli.

Mnogi lideri industrije poluprovodnika, nisu usredsređeni na izradu zastarelih, manje naprednih čipova, jer mogu da zarade više prodajom inovativnijih modela. Proizvodi koji obiluju poluprovodnicima, poput računara, pametnih telefona i konzola, verovatno će biti popularni božićni pokloni, ali postoje problemi s dostupnošću, ističe Glen O’Donel (Glenn O’Donnell), direktor u analitičkoj firmi Forrester.

„Ako i uspete da ih nabavite, plaćate visoku cenu. Verujem da će problemi sa snabdevanjem, ne samo poluprovodnika, izazvati mnogo poteškoća ove praznične sezone. Ako već niste nabavili ono što želite da stavite pod jelku, možda uopšte nećete imati sreće. Čak ni sam Deda Mraz neće moći to da isporuči“, napomenuo je O’Donel.