Uputstvo za putovanje: Evo koje evropske zemlje priznaju srpski digitalni zeleni sertifikat

Veliki broj građana Srbiji i dalje je zabrinuto da li će im evropske zemlje u koje putuju priznati naš digitalni zeleni sertifikat. Uznemirenost je dodatno pojačana nakon što je Evropska komisija preporučila građanima trećih zemlja, uključujući Srbiju, da pre puta provere nacionalne zahteve konkretne zemlje članice. Međutim, sagovornici ističu da većina evropskih zemalja – čak 26 priznaje naše sertifikate, a mi vam dajemo detaljno uputstvo gde i pod kojim uslovima možete da putujete.

Evropska komisija (EK) saopštila je u utorak da se Srbija nalazi u procesu usklađivanja sa EU sistemom digitalnih kovid sertifikata, ali dok se taj posao ne završi, dokaze o vakcinaciji prvoveravaju zemlje članice ponaosob.

– Kada neko dođe na granicu sa sertifikatom izadatim u trećoj zemlji, tada nacionalne vlasti države članice koja je u pitanju, procenjuju koliko je taj dokumet prihvatljiv i kredibilan prema njihovim nacionalnim pravilima. Tu odluku donosi svaka zemlja članica za sebe – rekao je portaprol EK, Adelber Janz što je zabrinulo veliki broj naših sugrađana koji tek planira putovanje u neku od zemalja EU i ne želi da na granici doživi neprijatno iznenađenje.

Naš digitalni zeleni sertifikat, koji predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv kovida, da li imate rezultate testiranja na koronu ili ste se oporavili od kovida, u Evropi prihvataju Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Grčka, Danska, Irska, Island, Kipar, Lihtenštajn, Luksemburg, Mađarska, Malta, Moldavija, Nemačka, Rumunija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Ukrajina, Finska, Francuska, Hrvatska, Češka, Švajcarska i Španija, navode u Ministarstvu spoljnih poslova (MSP).

– Napominjemo da države zadržavaju pravo da, pored pomenutog sertifikata, mogu zahtevati dodatnu dokumentaciju (PCR test, antigen test i sl.), kao dodatni uslov ulaska u zemlju. Takođe, treba imati u vidu da se epidemiološka situacija u svetu svakodnevno menja, te da države u skladu sa tim mogu menjati svoje režime ulaska, pa je potrebno informisati se o uslovima putovanja pre samog puta – napominju u MSP.

U Evropi zeleni sertifikat ne prihvataju Italija i Norveška koje i, inače, zbog epidemiološke situacije ne dozvoljavaju turističke posete.

Da evropske zemlje, uprkos zabrinjavajućim upozorenjima EK, prihvataju naše zelene sertifikate, tvrdi i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

– Naš zeleni sertifikat je skoro identičan onom koji je tražila EU i koji su napravile i same zemlje članice EU. Urađen je po svim odredbama EK koje se tiču zaštite dokumenta i zaštite podataka o ličnosti i u skladu je sa svim njihovim preporukama. Naši turisti nemaju nikakvih problema pri ulasku, jer je sertifikat zaista urađen kako treba – kaže Seničić koji dodaje da neke evropske zemlje, pored sertifikata, priznaju i potvrdu o vakcinaciji, PCR ili antigenski test.

Direktor Jute, kaže i da do sada nije bilo nikakvih problema sa očitavanjem QR koda na zelenom sertifikatu.

– Do sada je problema bilo jedino u Grčkoj, na određenim ostrvima i na jednom aerodromu, zato što su Grci tih dana uveli novi softver koji je slabo prepoznavao QR kodove. To nije bio problem samo sa našim, već i onim izdatim u EU. Međutim, nakon dan-dva softver je sređen i sada nema nikakvih problema – kaže Seničić.

Izvor: kurir.rs