Upravo je leglo 150 evra za svakog radnika, 36.000 dinara i preduzetnicima koji su pokrenuli biznis

Država je uplatila poslednji minimalac jutros u iznosu od 18.000 dinara za nešto više od milion radnika zaposlenih u 235.000 preduzeća. Uprava za trezor je sa učitavanjem naloga krenula rano jutros u šest sati, a od 9 h novac je pušten i ka bankama. Reč je o drugoj isplati 60 odsto minimalne zarade, u okviru drugog paketa pomoći.

Ovo je peta minimalna zarada koju isplaćuje Vlada Srbije, a prema rečima ministra finansija Siniše Malog, za pet minimalaca je iz državne kase izdvojeno više od 130 milijardi dinara.

„Za ovu tranšu isplate minimalca obezbeđeno je 18,4 milijarde dinara. Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima, prema našoj evidenciji njih 1.018.863, dobiće od države 60 odsto minimalne zarade, odnosno 18.000 dinara po zaposlenom. Reč je o ukupno 234.634 firmi“, rekao je Mali.

Ministar je istakao da će novoosnovane firme – oni koji su pokrenuli biznis posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula – dobiti 21. septembra dve uplate odjednom, odnosno dva puta po 18.000 dinara po zaposlenom.

Takvih firmi je 12.124, koliko je u Upravi za trezor otvoreno namenskih računa za isplatu minimalca.

Mnogi poslodavci su zbog pomoći države uveli i novu praksu u isplati zarade u dva dela. S obzirom na to da država danas isplaćuje poslednji minimalac, za mnoge radnike to bi moglo da znači i povratak na staro – odnosno vraćanje isplate zarade u celosti.

Vlada Repulike Srbije je pokrenula i program „Moja prva plata“, koji je usmeren na mlade bez radnog iskustva i da država u njih ulaže dve milijarde dinara, s obzirom na to da će devet meseci mesečno dobijati 20.000, odnosno 24.000 dinara, u zavisnosti od toga da li imaju diplomu srednje škole ili fakulteta.

„Takođe, već sam rekao da je najvažnije da će penzije rasti u 2021. godini, a plate u javnom sektoru neće biti smanjene. Borimo se, takođe i da povećamo minimalac u prihvatljivim okvirima i za poslodavce i sindikate i uskoro ćemo izaći i sa tom vešću“, rekao je Siniša Mali.

Izvor: blic.rs