Upozorenje profesora medice: Razlika je u 10 dana – Srbiji preti hrvatski i slovenački scenario

Dušan Popadić , šef katedre za imunologiju medicinskog fakulteta ocenio je da je naša zemlja, u pogledu povećanja broja zaraženih, na istom putu kao i Slovenija i Hrvatska, ali da se sa te putanje može skrenuti ako se građani budu striktno pridržavali mera.

Popadić je upozorio da i u Srbiji, kao u Sloveniji i Hrvatskoj, poslednjih nedelju dana raste broj zaraženih, a povećava se i popunjenost bolničkih kapaciteta. Kaže da je to sličan scenario, ali da je u Srbiji pomeren za desetak dana unazad.

„Mi smo na tom istom putu, samo kasnimo desetak dana“, ukazao je Popadić, napominjući da ti brojevi neće dostići razmere kao u Sloveniji i Hrvatskoj. On navodi da je, kada se kolektivni imunitet stiče vakcinacijom, potrebno da bude imuno 95 odsto stanovništva. „Ako imate vakcinalni imunitet od 95 od 100 odsto, to je jednako kao da ste na nekom prostoru smanjili gustinu stanovništva za 95 procenata. Kada ljudi nisu u tako bliskom kontaktu, onda se infekcija ne prenosi tako lako“, objašnjava Popadić.

Izvor: tanjug.rs