Uporedili smo cene u Crnoj Gori i Grčkoj: Evo gde ćete više potrošiti za smeštaj, a gde na troškove

Retko ćete čuti da neko rezerviše letovanje u Crnoj Gori (osim ako nije hotelski smeštaj) preko turističkih agencija, koliko se putuje u sopstvenoj režiji. Manje-više sve smeštajne jedinice se oglašavaju putem interneta, iako se primeti jasan trend da to bude preko Booking-a. Kada je Grčka u pitanju, u Srbiji se najviše letuje preko turističkih agencija, odnosno kupovinom paket aranžmana.

Prevoz

Da, graničimo se sa Crnom Gorom i potrebna nam je samo lična karta za prelazak granice, ali put do Jadranskog mora često je teži i naporniji nego do Grčke ili neke druge destinacije. Kako od Kokinog broda kreću krivine i divlja priroda puna kanjona tako mnogi teško podnose putovanje. E, zato mnogi radije biraju tridesetpetominutno putovanje avionom koje košta 148 evra (povratna karta), sa razlikom od tek par evra gore-dole kod jedina dva avio-prevoznika koja lete do Tivta direktno. Ukoliko se opredelite za kopnenu varijantu znajte da je cena povratne autobuske karte od 55 do 65 evra, u zavisnosti od toga na koji deo primorja idete.

Kilometarski, do oblasti u Grčkoj u kojoj letuje najviše ljudi iz Srbije potrebno vam je u proseku 600-700 kilometara, a ako idete autobuskim prevozom on je u 90 odsto slučajeva uračunat u cenu aranžmana, a često nije ni naplaćen ukoliko autobus pripada turističkoj agenciji. Ukoliko idete sopstvenim prevozom biće vam potrebno oko 100 evra za benzin u oba pravca.

Smeštaj

Na Ulcinjskoj rivijeri ćete možda dobiti i najviše za najmanje novca. Naime, cene smeštaja se kreću od 5 do 10 evra po osobi i to u centru Ulcinja, nadomak plaže. Tu su i naselja Ada Bojana, Utjeha i Dobra voda gde nov, renoviran i prostran apartman na plaži možete rezervisati po ceni od 5 do 7 evra po osobi.

Budvanska rivijera nije malo, nego dosta skuplja, što opravdava i imidž ovog dela obale. Dok se u Bečićima cene apartmanskog smeštaja mogu pronaći za 10 evra po osobi, u gradu je dosta raznovrsnije. Za taj novac možete iznajmiti sobu, ali iznad Jadranskog puta. Ako pak, želite da se stacionirate u nekoj od novih vila platićete mnogo više bez obzira na lokaciju. Na ceni je najviše naselje Gospoština koje se proteže iznad hotela Avala koje je lokacijski gotovo savršeno, a gde je smeštaj i u starijim kućama dosta skuplji nego u novijim apartmanima na obodu. U Petrovcu je slična situacija kao u Bečićima, pa tako možete proći za 10 evra po krevetu. Sveti Stefan je pak, skuplji i od same Budve, a krevet ne košta ispod 15 do 20 evra s napomenom da se mora rezervisati već u martu zbog velike potražnje.

Tivat, mirnija Budva po lepoti nudi prilično povoljan smeštaj pa tako možete iznajmiti i garsonjeru po ceni od 15 do 25 evra po danu. Ukoliko ste krenuli kolima, iz Tivta imate priličnu slobodu kretanja i menjanja plaže od Boke do Budvanske rivijere.

Boka Kotorska kao oblast za sebe, pa ima za svakog ponešto. Mesta poput Bijele, Prčnja, Stoliva, Krašića, Rosa, Dobrote nude vam mogućnost da nađete smeštaj po ceni od desetak evra, dok se Perast i Kotor kotiraju malo više na cenovnoj lestvici. Herceg Novi je dosta raznolik i nudi cene smeštaja od 10 do 100 evra po noćenju, dok je Igalo prilično jeftinije.

Grčka

Oblast Severnog Egeja je najpristupačnija našim turistima, pa cene variraju od 100 evra po aranžmanu (Olimpska regija) do 300 u proseku na Halkidikiju po osobi.

Krenemo li da se spuštamo niže ka Sporadima, tako rastu i cene po paket aranžmanu koji dalje može uključiti i avionski prevoz ka Skijatosu i Skopelosu, pa ako idete autobusom aranžman može koštati 250 evra, a ako idete avionom i do 500 evra.

Dalje, dolazimo do još jednog pristupačnijeg ostrva Evije, za koju aranžmani na bazi autobuskog prevoza koštaju i do 200 evra.

Kada su u pitanju Atina i Saronski zaliv, možete očekivati i više cene jer se avionski prevoz u 90 odsto slučajeva podrazumeva, a cene smeštaja kreću se već od 15 evra po krevetu.

Tradicionalno ostrva Kiklada i Dodekaneza su najskuplja, što kada je smeštaj u pitanju, što kada je trošak u pitanju dok na Kritu ima za svakoga ponešto.

Osim što većina Beograđana bude viđena u Budvi tokom leta, nije neobično što se kaže da je Budva mali Beograd tokom letnjih meseci. To je svakako tačno kada su cene u pitanju. Budva je baš poput Beograda. Postoji mogućnost da pronađete jeftinije lokale, iako se ovi luksuzniji više ističu. Što se tiče cena u marketima gotovo su iste kao u Srbiji. Jedino gde ćete mnogo jeftinije proći nego u Beogradu jeste Ulcinjska rivijera gde su cene dvostruko niže nego na Budvanskoj rivijeri i u Boki Kotorskoj. Ipak, ako ste dovoljno vešti i u Budvi možete proći prilično jeftino, pa potrošiti samo 300 evra za 10 dana.

Kada govorimo o džeparcu za Grčku treba uzeti u obzir da se radi o zemlji Evropske Unije zbog čega je za Halkidiki potrebno minimum 300 evra za 10 dana, dok u Kiklade ne možete otići bez 700 do 1,000 evra. Uglavnom, 500 evra je neki prosek kada su ostrva Dodekaneza i Jonskog mora u pitanju.

Izvor: telegraf.rs