Umetnica nikad jače nije volela nego tad: Marina i Ulaj raskidali su na Kineskom zidu puna tri meseca

Čuveni Ulaj, osim kao konceptualni umetnik, bio je poznt i kao najveća ljubav Marine Abramović. Kao dugogodišnji životni saputnici i saradnici, njih dvoje izveli su niz zajedničkih projekata od 1976. godine, pa sve do 1988. kada su se razišli.

Sreli su se sedamdesetih godina prošlog veka i zajedno su napravili neke od najupamćenijih performansa.

Marina i Frank Uve Lajsipen rastali su se i rekli konačno zbogom u poslednjem zajedničkom performansu – hodali su jedno prema drugom, svako sa svog kraja Kineskog zida pa nakon tri meseca hodanja na sredini se oprostili jedno od drugog.

Ponovo su se sreli tek 2010. na Marininoj izložbi „Artist is present“ koja se održala u MoMA-i.

Njih dvoje svakako su dokaz da nakon raskida veze ne mora sve da ostane u zategnutim odnosima, šta više, možete zajedno da radite na izvrsnom projektu! Marina i Ulaj navodno su planirali da se ujedine te nepišu memoare, a u toj knjizi želeli su da objave brojne detalje iz njihove veze koja je trajala 12 godina.

„Dok smo razgovarali, setio sam se da postoji jedna stvar koju nismo zajedno učinili, a to su memoari. Možda ćemo se sastati u avgustu na 10 dana ili dve nedelje kako bismo zajedno radili na rukopisu. Imamo mnogo neverovatnih priča o kojima većina ljudi ne zna, a smatram da zaslužuju pažnju“, rekao je tom prilikom umetnik.

Uticajni konceptuelni umetnik premnuo je u Ljubljani u 77. godini posle duge i teške bolesti, preneli su svetski mediji.