Ukrajinski pedijatar Jevgenij Komarovski: Evo zašto deca danas nemaju poštovanja prema roditeljima

Današnja deca ne znaju da pokažu poštovanje prema svojim roditeljima – barem ne onakvo kakvo su starije generacije morale pokazivati svojim, a o minulim generacija i da ne govorimo. To je ujedno i jedan od jako važnih pokazatelja kuda svi mi kao društvo idemo.

Međutim, da to nije tako dokazao je poznati ukrajinski pedijatar doktor Komarovski jednim kratkim odgovorom kojim je odgovorio roditeljima na pitanje – “Naš stariji sin koji ima sedam godina često se prema nama ponaša bezobrazno, bez imalo poštovanja. Svom ocu često odgovara i ponaša se prema njemu arogantno. Molim vas, recite nam što da radimo, kako da ga promenimo?”

Doktor Jevgenij Komarovski kratko je odgovorio:

“Ako želite da vaš sin malo više poštuje svog oca, to nećete dobiti u teoriji. Možete vi svom sinu da govorite šta god, ali dok vaš sin ne bude doživeo situacije u kojima njegov otac zna više nego on sam, u kojima njegov otac može da uradi više, bolje, u kojima će pokazati svoju inteligenciju, svoju muškost, u kojima će svoje dete zaista naučiti nečemu tek će tada dete naučiti da ga ceni.

A dete to nikada neće naučiti ako otac ne bude pored njega.

Moderni očevi puno rade i imaju jako malo vremena za svoju decu, jer zarađuju. Međutim, dete još uvek ne može da shvati taj koncept jer realno još uvek ne zna ništa o pravom životu. Ništa što ga je otac naučio. Nikako poštovanje koje je otac usadio u svoje dete. Jer poštovanje se ne uči rečima, ono se zarađuje delima.”

Izvor: stil.kurir.rs