Uhapšen direktor Infrastruktura Železnica Miroljub Jevtić zbog mita od 10.000 evra sa advokatima delio profit od eksproprijacije zemljišta

Uhapšena je četvorka na čelu Železnica Srbije – direktor ovog preduzeća Miroljub Jevtić zbog mita od 10.000 evra, ali i član Nadzornog odbora i dvojica advokata za davanje mita. Sumnja se da je to samo jedna od tranši koje su delili između sebe, saopštio je ministar policije Nebojša Stefanović.

Ministar MUP Srbije Nebojša Stefanović obraća se javnosti iz Palate Srbija na aktuelne teme, pre svega borbe protiv kriminala i korupcije.

– Uhapšeni direktor infrastrukture Železnice Srbije primio je mito od 10.000 evra zbog eksproprijacije zemljišta – rekao je ministar.

Policija je u trenutku hapšenja, kako kaže, našla novac.

Uhapšeni su i advokati koji su dali mito. Oni su fakturisali novac u svom interesu, a novac su delili.

Ministar je sredinom nedelje saopštio da je u protekloj godini izvedeno nešto manje od 82.000 krivičnih dela što predstavlja najmanji broj krivičnih dela na godišnjem nivou u poslednjih 25 godina. On je to saopštio nakon sednice kolegijuma koju je održao sa rukovodiocima svih organizacionih jedinica MUP, navodi Kurir.

Kako je tada rečeno, u Srbiji je prošle godine izvršeno 81.846 krivičnih dela, što je smanjenje u odnosu na 2018. godinu kada je evidentirano 86.043 dela. Na kolegijumu su razmatrani i planovi za ovu godinu, počev od otvaranja novih policijskih i vatrogasnih stanica.

O „slučaju Jovanjica“

Ministar Stefanović na konferenciji je pričao i o hapšenju na poljoprivrednom dobru Jovanjica i spekulacijama koje prate taj slučaj.

Posebno se osvrnuo na spekulacije o saslušavanju načelnika Slobodana MIlenkovića koji je vodio istragu. Ministar je rekao da se svakog dana za tog čoveka napiše nešto novo i kad god onima koji to pišu ne odgovara, oni spinuju priču na drugu stranu.

– Čovek je išao na poligraf, ali ne zbog slučaja „Jovanjica“. To je inače normalna procedura, da policijski službenici po zahtevu sektora unutrašnje kontrole i tužilaštva budu saslušani, da se sprovede istraga – rekao je ministar.

On je naglasio da se sam saglasio sa tim da on da izjavu, jer nije više mogao da sluša izmišljotine koje se plasiraju, od toga da je neko iz porodice Vučić ima veze sa Jovanjicom, što je on juče jasno demantovao, do toga da je uhapšen, maltretiran…

– Neko na bazi izmišljotine pokušava da plasira tu priču sve vreme, da nas uvuče u taj slučaj. Ja sam i sam spreman da idem na poligraf zbog toga – naglasio je ministar Stefanović.

Policija, istakao je, potpuno slobodno radi svoj posao.

Jevtić je diplomirao na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, a zatim magistrirao i doktorirao na BK Univerzitetu.

Pre 11 godina prelazi u Insitut „Kirilo Savić“ gde je bio generalni direktor, a u julu 2014. savetnik je potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović.

U avgustu 2015. godine, iz ministarskinog kabineta, imenovan je za v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva za železnički prevoz robe „Kargo Srbija“. Na tom položaju je 25 meseci, tačnije do septembra 2017. kada je postvaljen za v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva za upravljanje javnom železničkom infrastruktorom „Infrastruktura železnice Srbije“.

U oktobru 2015. godine Odbor direktora „Železnica Srbije“, sa generalnim direktorom Miroslavom Stojčićem na čelu, podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal tužbu protiv Miroljuba Jevtića, direktora „Kargo Srbija“ i nekadašnjeg savetnika ministarke Zorane Mihajlović, zbog višemilionskih malverzacija. Kako se navodi u tužbi koju potpisuju i Nenad Kecman i Rajko Ković, Jevtić je zloupotrebio službni položaj tako što je neovlašćeno dao nalog svojim zaposlenima da nasilno preuzmu blagajne „Železnica Srbije“, i to bez primopredaje.

Upravo juče Jevtić se sastao sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović zajedno sa svim ostalim direktorima državnih železničkih preduzeća.

– Država nema novca za bacanje i zato ćemo non-stop kontrolisati sve što radite i kako radite, jer građani moraju da imaju železnicu kakvu zaslužuju. Budite spremni na to – istakla je Mihajlović, a navodi se u saopštenju od juče.

Sastanku su prisustovali osim Jevtića vršilac i direkori „Srbija voza“ Jugoslav Jović, „Srbija karga“ Dušan Garibović, kao i vršilac dužnosti direktora Direkcije za železnicu Lazar Mosurović.

Miroljub Jevtić je nešto manje od godinu dana bio u braku sa pevačicom Snežanom Berić, poznatijom kao Ekstra Nena.

Izvor: blic.rs