Udruženju se obratio čovek koji je hteo da zna ko su mu pravi roditelji: Prvi dokazi u aferi „nestale bebe“

Prvi opipljivi materijalni dokazi da je jedna beba u porodilištu ukradena trenutno se nalaze u rukama Vladine komisije za istraživanje slučajeva nestalih beba i Udruženja za istinu i pravdu o bebama.

Kako za „Blic“ navodi Radiša Pavlović, predsednik ovog udruženja i član Komisije, nakon višegodišnje potrage došlo se i do prvih opipljivih rezultata na osnovu koji se može videti da su biološko poreklo i proces usvajanja jedne bebe pod velikim znakom pitanja.

Priča ovom puta ima malo drugačiji tok od onih uobičajnih kada roditelji traže svoju decu, budući da se ovom udruženju obratio usvojenik koji želi da sazna ko su njegovi biološki roditelji. Udruženju je dao sve svoje generalije i neophodne podatke nakon čega je klupko otpočelo da se odmotava.

Ova „prevara“ svoje korene vuče još od 3. marta 1981. godine kada se na ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu porodila majka rodom iz okoline Aleksinca, koja ipak po svim dostupnim dokumentima i podacima uopšte ne postoji.

– Ubrzo nakon početka istraživanja shvatili smo da žena koja se vodi kao majka usvojenika uopšte ne postoji, ni pod devojačkim, ni pod venčanim prezimenom. Proveravali smo sva dostupna dokumenta uključujući i matičnu knjigu rođenih i došli do zaključka majka koja se odrekla svog deteta i dala ga na usvajanje nikad nije ni postojala – objašnjava Pavlović.

Da je reč o prilično mutnoj radnji može se zaključiti i na osnovu toga što je beba imala dve prijave rođenja, u jednoj je majka upisana sa devojačkim prezimenom, a u drugoj sa udatim. U pomenutim prijavama je takođe jako sporno i ime oca, jer je u prvoj prijavi napisano jedno ime, dok je u drugoj ime izostalo.

– Jako je čudno i to što su u matičnoj knjizi rođenih podaci bebe upisani dan pre nego što je prijava bebe uopšte stigla, a još diskutabilnije je to što u matičnoj knjizi ne postoje nikakvi podaci, a ni dosije tog usvojenika koji je dat u porodicu sa tri meseca starosti, što opet nije u skladu sa zakonom – objašnjava Pavlović i kaže da su ovo očiti dokazi da je dete ote.to od bioloških roditelja.

Provera u dve matične službe i potvrda da žena sa datim generalijama ne postoji, niti je ikada postojala, kao i dve prilično sumnjive prijave rođenja su prema Pavlovićevim rečima, čvrsti i opipljivi dokazi da je po sredi prevara i krađa bebe.

– Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice u Kruševcu je tražilo da se napravi nova prijava za tog usvojenika. Zbog čega bi neko tražio tako nešto? -ističe Pavlović.

Nestali dosijei dece

Kao jedan od bitnih elemenata prevare Pavlović navodi činjenicu da su dosijei svih usvojenih beba u periodu od 1976. do 1981. godine nestali u Centru za socijalni rad u Aleksincu.

– Neko je morao da određenu bebu proglasi mrtvom, saopšti to roditeljima, da kao majku u zvaničnim dokumentima navede nepostojeću ženu, napravi dokument u kome se majka odirče bebe i da je na usvajanje. Očigledno je da je određeni pojedinac zloupotrebio položaj i za to mora da odgovara – ističe Pavlović.

Izvor: blic.rs