Udavala se osam puta, ali samo jedan je bio onaj pravi

Legendarna filmska diva Elizabet Tejlor od samih početaka karijere punila je naslove u medijima detaljima svog burnog ljubavnog života.

Elizabet Tejlor udavala se osam puta, dva puta za istog muškarca, a od osam brakova samo jedan se nije završio razvodom.

Jednom prilikom objasnila je da je u mladosti brak u njenim očima bio sinonim za ljubav. Imala je 18 godina kada je 1950. godine rekla sudbonosno „da“ Konradu Hiltonu mlađem.

Ubrzo je shvatila da je napravila veliku grešku. Konrada uopšte nije dobro poznavala i vrlo brzo je otkrila njegovu tamnu stranu. Bogati naslednik lanca hotela Hilton bio je nasiilni alk oholičar, pa se od njega razvela samo osam meseci nakon venčanja.

Samo 11 meseci kasnije udala se za svog drugog supruga, britanskog glumca Majkla Vajldinga. Par je imao dvoje dece, sinove Majkla Hovarda i Kristofera Edvarda, ali ni u drugom braku sreća nije dugo trajala.
Posle četiri godine ljubavi objavili su razvod, a razvod je finalizovan u januaru 1957.

Razvod je izazvao pozorišni i filmski producent Majk Tod, za koga se udala u februaru 1957. godine, a šest meseci kasnije rodila im je ćerku Elizabet Lisu Frensis. Njihove kolege su tvrdile da nikada ranije nisu videli takvu međusobnu privlačnost, a par je imao naviku da se vrlo strastveno svađa pred novinarima. Dan kasnije, pojavili bi se zajedno i smejali se novinskim člancima, koji su detaljno prenosili i analizirali njihove svađe.

Sreća im je okrenula leđa. Tod je izgubio život 21. marta 1958. Ubrzo nakon toga, Elizabet je utehu potražila kod Todovog najboljeg prijatelja, glumca Eda Fišera, koji je bio oženjen njenom bliskom prijateljicom, glumicom Debi Rejnolds. Njihova veza izazvala je veliki skandal, a Elizabet se pravdala za medije rečenicom:

„Ne možeš pokvariti srećan brak. Nisam uzela ništa od Debi, jer ona to nikada nije imala.“

Fišer se razveo od Debi i oženio je Elizabet u maju 1959. godine, a glumica je kasnije rekla da se udala za njega iz tuge, a ne iz ljubavi.

Family problem

Snimajući Kleopatru 1962. godine, upoznala je velškog glumca Ričarda Bartona, koji je u to vreme bio oženjen. Počela je njihova romansa, a kada su mediji to saznali, Elizabet se našla u središtu pažnje. Njihovo neverstvo javno je osudio čak i Vatikan, ali paru to nije smetalo.

Oni su podneli zahtev za razvod od svojih partnera, a devet dana nakon što se zvanično razvela od Fišera, udala se za Ričarda Bartona u Montrealu. Na maloj privatnoj ceremoniji nosila je neobičnu venčanicu u kojoj bi se retko koja žena udala – kratku, intenzivno žutu haljinu.

Elizabet je od kostimografkinje Ajrin Šaraf, sa kojom je radila na filmu „Kleopatra“, zamolila da dizajnira haljinu u kojoj će se venčati. Rezultat je bio sve samo ne tipična kreacija.

Ajrin je sašila kratku haljinu dugih rukava u intenzivno žutoj nijansi. Takva boja venčanice uopšte nije uobičajena za mlade, i osim toga, u raznim kulturama se smatra da žuta boja donosi peh i zbog toga se ne nosi na važne događaje, posebno venčanja.

Već tada su mnogi govorili da će žuta venčanica osuditi ovaj brak slavne glumice na propast, a ta predviđanja su se ostvarila u junu 1974.

Međutim, ubrzo su se smirili i ponovo venčali u oktobru 1975. Drugi pokušaj nije im doneo više sreće i uspeha, pa im je u julu 1976. bio drugi razvod!

„Posle Ričarda, svi ostali muškarci u mom životu bili su samo da bih imala nekoga ko bi mi pridržao kaput ili mi otvorio vrata. Svi muškarci posle Ričarda bili su samo društvo“, rekla je kasnije u nekoliko navrata.

Međutim, nije dugo tugovala za Burtonom i nije dozvolila da je to spreči da nastavi svoj život u punoj snazi, već u decembru 1976. godine udala se za svog šestog supruga, političara Džona Vornera. Njihov brak trajao je do kraja 1982. Elizabet se u međuvremenu još dva puta verila sa advokatima Viktorom Lunom i Denisom Stajnom, ali sve se završilo veridbama – nije bilo venčanja.

Svog sedmog i poslednjeg supruga Larija Fortenskog upoznala je 1988. godine na klinici Beti Ford. Udala se za njega 1991. godine, a i taj, poslednji u nizu brakova, zavrsio se 1996. godine.

Elizabet Tejlor je važila a i još uvek važi za jednu od najlepših žena na svetu, njen burni ljubavni život i dalje je neiscrpna tema mnogih knjiga, biografija i članaka u medijima.