U ponedeljak stiže 7000 dinara državne pomoći: u ovoj grupi najviše mladih

Ministar finansija Siniša Mali najavio je pomoć za nezaposlene. Naime, nezaposlenim licima koja su bila na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje zaključno sa 15. aprilom 2021. godine biće isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 60 evra (oko 7.000 dinara) u ponedeljak, 14. juna.

Inače, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se oko 600.000 ljudi, a među njima je veliki broj mladih. Pre nego što je država najavila pomoć za nezaposlene bilo ih je oko 540.000.

Najduži staž na birou imaju ljudi koji se bave proizvodnjom odeće i obuće. Godinama na posao u proseku čekaju i pomoćnici konfekcionara, daktilografi i šivači tekstila. Interesantno je i da na birou po nekoliko godina u proseku na posao čekaju knjigovođe i računovođe za koji je neophodna srednja stručna sprema i edukacija od dve godine kako bi se položio stručni ispit.

Posao najlakše i najbrže nalaze inženjeri mašinstva i građevine, zatim programeri, doktori specijalisti, farmaceuti, biohemičari, profesori nemačkog i engleskog jezika, kao i profesori fizike i matematike.

Što se tiče profila nižeg nivoa obrazovanja, do posla brže dolaze: operater na CNC mašinama, bravar, kuvar, armirač, zidar, tesar, mašinski tehničar, zavarivač, vozač…

Izvor: blic.rs