U ponedeljak se otvaraju tržni centri, ali ne i kafići unutar njih: Đaci se vraćaju u škole 19. aprila

Sednica Kriznog štaba koja je počela jutros u 8 sati, završena je nepun sat kasnije, nešto pre 9 časova. Ukoliko brojke tokom vikenda budu dobre, od ponedeljka možemo očekivati:

Odlučeno je da od ponedeljka, 12. aprila budu otvoreni tržni centri, ali u tržnim centrima neće raditi ugostiteljski objekti. Radno vreme tržnih centara produžava se do 22 sata.

Deca se vraćaju u klupe od 19. aprila. Medicinski deo Kriznog štaba je odbio razgovor o otvaranju ugostiteljskih objekata u zatvorenom.

Dr Tiodorović se posle sednice Kriznog štaba obratio javnosti naglasivši da smo po odzivu za vakcinaciji i broju vakcina koje nudimo trenutno verovatno najbolji u Evropi kao i da kolektivni imunitet, ako nastavimo ovako, možemo očekivati za dva meseca – računajući vakcinisane i ove koji su preboleli.

– Ako se tako nastavi, može se razmišljati o popuštanju u nekim segmentima. Ako brojevi dozvole, od ponedeljka bi mogli da se otvore tržni centri, ali ne i zatvornei kafići unutar njih, dok bi oni koji imaju bašte spolja mogli da budu otvoreni – rekao je dr Tiodorović dodavši da bi i srednje i osnovne škole, ako brojke budu dobre, mogle da prekinu onlajn i vrate se na pravu nastavu 19. aprila osim u eventualnim gradovima-žarištima.

On je konstatovao i da je odziv za vakcinaciju dobar i da je uz poštovanje mera to naš adut.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović je tražio da se pre otvaranja ugostiteljskih objekata vakcinišu zaposleni u restoranima i rekao je da Grad Beograd odlično sprovodi vakcinaciju.

Premijerka Ana Brnabić u četvrtak je rekla da ona skoro svakodnevno razgovara sa medicinskim delom Kriznog štaba i zna šta je njihov stav – a to je da još nije vreme za popuštanje mera, „jer nam ide dobro, ali to ne bi trebalo sada da se ugrozi“. „Brojevi padaju, procenti su bolji i to je rezultat donekle mera, ali u velikoj meri vakcinacije. Videćemo sutra šta će biti odluke“, rekla je Brnabić.

Sednici prisustvuje premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete Branko Ružić, vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, članovi medicinskog dela Kriznog štaba Predrag Kon, Branislav Tiodorović, Mijomir Pelemiš i Goran Stevanović. Na sednici su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić.

Posle blagog popuštanja mera u prošli petak, otvorene su bašte kafića a pred članovima Kriznog štaba danas će se najverovatnije naći pitanje otvaranja tržnih centara i povratka đaka u škole. Ekonomski deo štaba zalaže se i za otvaranje unutrašnjosti ugostiteljskih lokala, ali to pitanje nije bilo na dnevnom redu do sada. Dr Šekler jeste imao zanimljiv predlog kako bi to moglo da funkcioniše, ali lekari i dalje smatraju da još nije vreme za to.

Kada je reč o đacima, koji danas imaju probu male mature, danas bi mogla da bude doneta i odluka da li će se vratiti u klupe ili ne. Za sada, učenici od petog do osmog razreda i srednjoškolci ostaju na onlajn nastavi. U igri su tri opcije – povratak u školske klupe, nastavak onlajn nastave ili kombinovano kao što je to bio slučaj ranije.

Kako je juče već najavila premijerka Ana Brnabić u obraćanju uživo, ona je rekla da će se na sednici Kriznog štaba razmatrati trenutna epidemiološka situacija u Srbiji kao i da li će biti dodatnog popuštanja mera. Posle zasedanja, kako je rekla ona, neko će se obratiti javnosti sa najnovijim informacijama.

Brnabić je pojasnila i da skoro svakodnevno razgovara sa medicinskim delom Kriznog štaba i zna šta je njihov stav – a to je da još nije vreme za popuštanje mera, jer nam ide dobro, ali da to ne bi trebalo sada da se ugrozi.

– Brojevi padaju, procenti su bolji i to je rezultat, donekle mera, ali u velikoj meri vakcinacije. Videćemo sutra šta će biti odluke, rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Izvor: kurir.rs