U Crnoj Gori zaraženi koronavirusom ne glasaju: Na izbore samo zdravi

Građani sa biračkim pravom, koji na dan izbora 30. avgusta budu na bolničkom lečenju, usled infekcije korona virusom, kao i oni u karantinima van mesta prebivališta, neće moći da ostvare biračko pravo, saopšteno je iz Državne izborne komisije.

Kako kaže portparol Mersudin Dautović, svesni su da to nije u skladu sa ustavom zagarantovanim pravom, ali je zbog epidemiološkog rizika morala biti doneta takva odluka.

Posle dugotrajnog rada na tehničkim preporukama za održavanje izbora radi epidemiološke zaštite birača, i konsultacija sa NKT-om i Institutom za javno zdravlje, Državna izborna komisija sinoć ih je i usvojila.

“Cilj preporuka je zaštita zdravlja građana CG, odnosno birača, svih učesnika u izbornom procesu”, rekao je Dautović za TVCG.

“Lica u samoizolaciji, pozitivna i negativna, moći će da ostvare svoje biračko pravo u skladu sa zakonom o izboru odbornika i poslanika i pravilima o glasanju putem pisma. Uz dodatne mere epidemiološke zaštite”, navodi Dautović.

Međutim, to se ne odnosi na obolele od virusa na bolničkom lečenju.

“Nažalost, licima koja su na bolničkom liječenju, a obolela su od korona virusa, ovaj put nismo u mogućnosti da izađemo u susret. Jer je opšta preporuka i ocena NKT-a, da se radi o crvenim zonama i zaista bi svaki ulazak u takvim ustanovama predstavljao visok rizik.”

Neće samo njima biti uskraćeno pravo zagarantovano ustavom.

„Moći će da glasaju samo lica koja se nalaze u karantinu koji se nalazi na teritoriji opštine gde lice ima prebivalište, odnosno nalazi se na biračkom spisku. Lica koja su sa teritorije druge opštine nažalost neće moći da ostvare svoje biračko pravo”, kaže Dautović.

U DIK-u su svesni da to nije u skladu sa Ustavom, ali napominju, postoji i druga strana priče.

“S druge strane vidimo koji epidemiološki nosi rizik, posebne su okonosti i nadam se da će ta lica imati razumevanje”, ističe Dautović.

Osobe koje nisu zaražene i žele da iskoriste biračko prvao moraće da drže fizičku distancu, dezinfikuju ruku pre i nakon glasanja, te da nose zaštitnu masku. Osim u momentu identifikacije.

“Lice će imati obavezu da skloni masku prilikom utvrđivanja identiteta. Odmah nakon utvrđivanja identiteta u obavezi je da vrati masku”, kaže za TVCG portparol DIK-a.

Preporuke se odnose kako na članove DIK, OIK-a, biračkih odbora, tako i na državne i organe lokalne samouprave, druge organe i organizacije koje imaju obavezu da pružaju tehničku i stručnu podršku, ali i na predstavnike posmatračkih misija i sva ona lica koja se na dan izbora mogu naći na biračkim mestima. Ove preporuke su, kaže Dautović, konačne. U DIK-u se nadaju da će svi 30. avgusta poštovati osnovne preporuke – distanca ruke maska, ali i one koje se odnose na izborni dan.

Izvor: nova.rs