U Beogradu strance vode čak turistički vodiči iz Albanije i Hrvatske : „Pričaju im da je Tesla Hrvat“

Beograd i Srbija iz godine u godinu beleže sve veći broj stranih turista iz celog sveta, ali se sve češće pojavljuje problem turističkih vodiča.

„Ispred vas se nalazi Muzej Nikole Tesle, hrvatskog naučnika, pođimo u njegovo razgledanje“, glasio je neverovatan poziv vodiča grupi turista koji su se nalazili ispred spomenutog objekta u Krunskoj ulici.

Na ovaj nimalo bezopasan problem izazvan takvim „interpretacijama“ upozorava i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).
– Ovo, nažalost, nije usamljen slučaj kada je u pitanju svojeručno tumačenja kulturnih znamenitosti Beograda i Srbije. Neretko se desi da turistički vodiči iz Albanije, ili Hrvatske kao što je bilo u ovom slučaju, prezentuju priče zainteresovanim turistima o različitim spomenicima kulture na takav način da falsifikuju istoriju, a to je ozbiljan problem – navodi Seničić.

On insistira kako tumačenje „na svoju ruku“ u ovom poslu nije dozvoljeno nigde u svetu.

– Po našem zakonu tako nešto ne bi smelo da se događa. Vodič grupe mora da poseduje licencu da bi tu istu grupu turista legalno mogao da sprovodi kroz zemlju – priča prvi čovek JUTA.
Zakonom o turizmu propisano je da posao turističkog vodiča može da obavlja svako ko prođe određenu proceduru, odnosno položi neophodne testove.

– Ministarstvo turizma i telekomunikacija raspisuje konkurs, ali zainteresovani moraju da ispune neke uslove, a to su posedovanje srpskog državljanstva, kao i znanje stranog jezika na nivou B2. Kandidat zatim polaže jezički test, a potom i psihološki. Ukoliko prođe, potom polaže sedam različitih testova vezanih za opštu kulturu, istoriju umetnosti, državnog uređenja… – objašnjava Seničić.
Nakon teorije, pred budućim turističkim vodičem je praktičan test, a to je kompletno vođenje jedne turističke. Snima se sve, od ponašanja u autobusu, za vreme šetnje i nakon šetnje, koju sve vreme nadgledaju profesionalni vodiči.

– Dobijena licenca se obnavlja svake treće godine – zaključuje Seničić.

Potrebna turistička policija

Seničić se otvoreno zalaže za uvođenje turističke policije koja će imati mogućnost da privede i u skladu sa zakonom kazni svakoga ko ne poštuje propise vezane za vršenje dužnosti turističkog vodiča.

– U turistički uređenim zemljama kao što su Španija, Italija ili Grčka, zakonom je kažnjivo da posao turističkog vodiča obavlja nelicencirana osoba. Ako se ogluši o zakon može da bude kažnjen novčano sa 3.000 do 5.000 evra ili da dobije zabranu ulaska u zemlju u trajanju od tri godine – kaže Seničić.

Može i iz Evropske unije, ali…

Zakon o turizmu propisao je da posao turističkog vodiča mogu da obavljaju i naši, ali i državljani Evropske unije ako po našem programu, pred komisijom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, polože ispit.

Izvor: blic.rs