Turističke agencije ne mogu još dugo da izdrže: Posle novog pravila za letovanje u Grčkoj – počeli bankroti

Odluka grčkih vlasti da će svi turisti koji dobiju vakcinu protiv korone moći slobodno da letuju u ovoj zemlji, veoma je moguće da će produbiti ionako tešku situaciju domaćih turoperatera.

I pored državne pomoći i isplate ukupno šest minimalaca za svakog od radnika, mnoge agencije jedva sklapaju kraj s krajem jer mesecima nisu zaradile ni dinar. Polako su počinjale da ulaze u bakrot, počela je blokada računa, a samim tim i rada turističkih agencija.

Mnoge agencije su se istovremeno nadale boljoj letnjoj i zimskoj sezoni, međtim, imajući u vidu prognoze o nastavku epidemije, optimizam je bivao sve manji, a korona je počela da sve više uzima danak.

U ovakvim okolnostima pitanje je ima li rešenja za njihovu budućnost, ali i šta će biti sa uplaćenim novcem i aranžmanima.

Goran Kaličanin, radnik u jednoj od turističkih organizacija, objasnio je kakvo je stanje u turističkim agencijama i imali spasa i nade za opstanak i ponovni rad turističkih agencija bez posledica koje je epidemija ostavila na ovu granu poslovanja.

– Stanje je katastrofalno, svi smo se nadali da će se stvari brže menjati na bolje, umesto toga padamo u ambis. Ja sam šef poznate agencije i postao sam tehnološki višak, zato što nisam mogao da budem na teretu firmi koja mi je toliko dala u žiovtu – rekao je Goran Kaličanin, nekadašnji šef jedne turističke organizacije.

Goran Kaličanin navodi da su od ranije svi najavljivali da će bankroti krenuti, i evo ih, posle nekog vremena zaista postaje zvanično, i sa blokadama i sa bankrotima.

Naime, jedna poznata turistička agencija iz Beograda u blokadi je već dve nedelje.

Na veliku žalost, to nije jedina turistička organizacija u Srbiji kojoj je račun u blokadi, mnoge turističke organizacije i agencije žale se na isto.

Turističke agencije kažu da je za opstanak agencija važno da se obezbedi ulazak naših turista u Grčku, najbolje bezuslovno, ili da se u što skorije vreme definišu precizni uslovi ulazaka turista. U suprotnom, gotovo je nemoguće da agencije prežive, tvrde agenti, govoreći o nekom najboljem mogućem scenariju i za agencije i za radnike, ali i putnike.

– Prema poslednjim podacima 15 organizatora je u stečaju ili likvidaciji… Sada vidimo i blokade… Stotine subagenata su prestali sa radom – objašnjava radnik, nekadašnji šef turističke agencije i dodaje:

– Ako ne budemo imali bilateralne odnose sa Grčkom, brojaće se dani, a ne nedelje do sledećeg bankrota ili blokade! Samo bilateralni odnos za nesmetan ulazak naših državljana u Grčku moze da nas spasi…

– Međutim, svedoci smo da svi pooštravaju mere. Za ulazak Grci pominju vakcinu kao uslov, Turska je uvela PCR test… I ponavljam, Grci mogu da nam pruže uslugu, a pare nemaju da vrate – upozorio je Goran Kaličanin.

Izvor: srbijadanas.com