Turisti tek od 1. jula u Grčkoj, ali sve zavisi od Severne Makedonije i Bugarske

Grčki zvaničnici najavili su da će u najboljem slučaju početi da prima turiste od 1. jula, a ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević kaže da su grčka vlada i Krizni štab i dalje veoma oprezni i da će sve zavisiti od situacije kako u Grčkoj, tako i u zemljama iz kojih se očekuju turisti.

„Trenutno se razrađuju načini i protokoli na koji bi se obavljao avio saobraćaj, a takođe se osmišljavaju i mere koje mogu da budu primenjene, kao i striktni protokoli koji bi se odnosili na kontrolu svih koji dolaze“, rekao je Spasojević.

Navodi da je sve i dalje neizvesno, da su mere popustile pre dva dana, ali da i dalje važi zabrana kretanja van mesta prebivališta. Do 1. juna biće zabranjeni odlasci na sva grčka ostrva, koja čine srž grčkog turizma.

Ambasador podseća da će hoteli biti otvoreni od 1. juna i to samo oni koji rade cele godine, a da još nije doneta odluka da li će i kada biti otvoreni hoteli koji rade samo u sezoni.

Navodi da trenutno ne postoji zajednička platforma za normalizaciju saobraćaja koja bi bila usaglašena na evropskom nivou, te smatra da će najsigurnija putovanja za one koji se odluče na to, biti sopstvenim prevozom.

Spasojević je dodao da će situacija između Grčke i Srbije, što se tiče turističke sezone, u ogromnoj meri zavisiti od situacije u tranzitnim zemljama – Severnoj Makedoni i Bugarskoj.

Pričalo se da će turistima biti neophodni zdravstveni pasoši, a Spasojević navodi da je Svetska zdravstvena organizacija pre nekoliko dana rekla da je to upitno…

„Biće veoma komlikovano. Najbezbednija mera koju će svaka država donositi biće testiranje na samom ulasku u zemlju, što će u velikoj meri otežati protok ljudi, otežati putovanja, produžiti njihovo trajanje“, rekao je Spasojević.

Biće veoma komlikovano i na aerodromima i na graničnim prelazima, kaže on, i podseća na izjavu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa koji je rekao da će ovo biti drugačije leto od onog na koje smo navikli.

Izvor: kurir.rs