Site icon Srbija24

Tri tehnike roditeljstva koje se nisu promenile još od Kamenog doba

Ljudska rasa je prešla veliki put od praistorijskog doba do danas. Mnogo se uznapredovalo, imamo nove alate i tehnologije, ali, neke tehnike u roditeljstvu su ostale iste od pamtiveka.

Zaokupljanje dečije pažnje uz pomoć umetnosti

Današnja deca poseduju najmodernije table za crtanje, alate i setove koji im pomažu da iskažu svoju kreativnost i osećanja. Međutim, zidovi pećina su svedoci da su se deca i u kamenom dobu bavila crtanjem. Takođe, izrađivali su i predmete od gline, što je preteča današnjeg plastelina.

Igre u zajednici

Danas na svakom koraku niču igraonice, parkovi i tereni za igru. Mnogi pravci u edukaciji dece zagovaraju igranje na otvorenom u mešovitim starosnim grupama. To je ustvari ništa drugo do kopiranje modela iz daleke prošlosti, kada su se deca svih starosnih grupa okupljala na jednom mestu i bezbrižno igrala onim što bi našli u prirodi. Poenta je ista – razvijanje motoričkih sposobnosti i priprema za odrastanje.

Stariji čuvaju mlađe

U praistorijskom dobu nije bilo vrtića i igraonica. Dok su roditelji bili zauzeti nabavkom hrane i obezbeđivanjem mesta za život, stariji su vodili računa o deci. Ništa se nije promenilo do današnjih dana, samo su uloge uznapredovale: dok roditelji provode po pola dana na poslu, obezbeđujući deci egzistenciju, bake i deke paze na decu.

Dakle, u suštini, sve je ostalo isto. Deca su deca i u praistorijskom dobu i u eri kompjutera, samo su uslovi života različiti.