Trgovci lepe nove oznake na belu tehniku: Ne kupujte uređaj sa ovom nalepnicom

Od 1. marta ove godine bela tehnika dobila je nove oznake koje su još više zbunile potrošače. Ideja iza novih oznaka jeste podizanje svesti o potrošnji struje, kao i upotreba energetski efikasnijih uređaja u domaćinstvima. Umesto dosadašnjih oznaka od A do D, uvedena je skala od A do G, a izbačeni su razredi A+, A++ i A+++.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača navodi da se u suštini ništa nije promenilo, ali da se treba usaglasiti po standardima EU.

„Do sada je bilo od A+, A++, A+++ do D, što je zbunjivalo potrošače. Reč je o energetskoj efikasnosti aparata. Ništa tu nije novo. Faktički, treba se usaglasiti po tome. Mi treba da utvrdimo usaglašavanje. U Srbiji je već bilo A+++, ali mora da se usaglasi sa standardima EU“, pojasnio je Papović.

On je istakao da je A najsigurnija oznaka sa najmanjom potrošnjom i najvećom efikasnošću. G je oznaka aparata koji su najmanje efikasni. Uvođenjem novih oznaka, javio se i još jedan problem. Naime, trgovci su počeli sami da ih lepe.

„Ono što je zanimljivo jeste da su kod nas trgovci počeli da lepe nalepnice. Koliko je verovati trgovcu za razliku od proizvođača? Moraju prvo proizvođači to da definišu i da odgovaraju po tom standardu“, ističe Papović.

Na novoj energetskoj nalepnici obavezan je i QR kod. Njegovim skeniranjem mobilnim telefonom potrošači mogu da pristupe bazi podataka EU za energetsko očitavanje (EPRL). Tu se nalaze podaci o efikasnosti uređaja i njegovim tehničkim karakteristikama.

Izvor: alo.rs