Trebinjski par je oborio sve rekorde: U subotu su se venčali, u sredu se razveli

Činjenica je da je sve više brakova koji se završavaju razvodom i da su bračne zajednice sve kraće, ali ovaj par iz Trebinja oborio je sve rekorde.

To su mladenci koji su se venčali u subotu i podneli zahtev za razvod sledeće srede, što znači da su u braku bili jedva tri dana.

Ali dok neki brakovi propadaju za manje od godinu dana, drugi pronalaze ljubav u kasnijim godinama. Tako je najduži brak u Republici Srpskoj trajao 70 godina, a najkraći samo 13 dana.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najstariji mladoženja imao je 90 godina, dok je najstarija mlada imala 86. Statistika pokazuje da su do razvoda u Republici Srpskoj tri najduža braka trajala 50, 54 i 70 godina. Najkraći brak koji je završen prošle godine trajao je dva meseca.

Na pitanje zašto su neki brakovi tako kratki, a neki nisu, psiholog Anela Hasanagić kaže da odgovor treba tražiti od supružnika. Prema njenim rečima, brak često ne opstaje zbog nezrelosti jednog od supružnika.

„Zrelost je spremnost pojedinca da se suoči sa određenim životnim izazovom i neko je spreman za brak sa 20, a neko sa 40 godina, iako u kulturološkom pogledu imamo jasne starosne granice i merila kada je vreme za venčanje i brak. Zahvaljujući ovim kulturološkim i društvenim pritiscima, mladi parovi se često venčavaju potpuno nespremni, pa ne mogu da se nose sa svime što život donosi, tražeći kompromis na svim stranama, spremnost da razumeju i artikulišu svoje potrebe, uzimajući u obzir potrebe drugih”.