Tramp otpustio Boltona, protivnika nezavisnosti Kosova: A evo i šta je presudilo savetniku predsednika SAD

Predsednik SAD Donald Trsmp otpustio je Džona R. Boltona, svog trećeg savetnika za nacionalnu bezbednost, u utorak zbog nesuglasica oko načina rešavanja velikih izazova poput Irana, Severne Koreje i Avganistana.

Tramp je objavio odluku na Tviteru. „Obavestio sam Džona Boltona sinoć da njegove usluge više nisu potrebne u Beloj kući. Snažno se nisam složio sa mnogim njegovim predlozima, kao ni drugi u Upravi, i zato sam zamolio Džona za njegovu ostavku, koja mi je data jutros. Zahvaljujem Džonu na usluzi. Imenovaću novog savetnika za nacionalnu bezbednost sledeće nedelje. “

Njegov odlazak dolazi nakon što Tramp pokušava da uspostavi diplomatske veze s dva najupornija neprijatelja Sjedinjenih Država, naporima koji su uznemirili tvrdokorne administratore, poput Boltona, koji na Severnu Koreju i Iran gleda kao duboko nepouzdane.

Napetost između dva čoveka pogoršana je poslednjih meseci odlukama predsednika da otkaže planirani vazdušni napad na Iran u znak odmazde zbog obaranja američkog drona i osluke da se sastane sa Kim Džong-unom u Demilitarizovanoj zoni i pređe u Severnu Koreju.

Bolton je favorizovao je napad na Iran i javno kritikovao nedavne severnokorejske raketne probe koje je Tramp odobrio. Nakon što je predsednik dogovorio sastanak DMZ-a sa Kimom putem Tvitera u poslednjem trenutku, Bolton je odlučio da ga ne prati i umesto toga, nastavio je na ranije zakazani put u Mongoliju.

Bolton, bivši američki ambasador u UN-u, poznat je kao otvoreni protivnik nezavisnosti Kosova.

Izvor: kurir.rs