Toplate traže poskupljenje grejanja ovih u 6 gradova: Evo za koliko bi mogli da plaćaju višu cenu

Zbog hladnog vremena toplane u skoro svim gradovima i opštinama sa sistemima daljinskog grejanja započele su tople probe i zagrejale stanove građanima.

Izuzetak u promeni cene usluge može biti u šest gradova – Smederevo, Nova Varoš, Zaječar, Senta, Negotin i Novi Sad, u kojima su toplane, kako saznajemo, zatražile poskupljenje od gradskih vlasti.

Zatraženo poskupljenje iznosi u proseku od tri do 10 odsto, najmanje poskupljenje od 2,23 odsto zatražila je toplana u Smederevu, a najveće od čak 25 odsto toplana u Novoj Varoši. Preduzeća zahteve za povećanje cene grejanja pravdaju poskupljenjem energenata, pre svega gasa, jer 80 odsto daljinskih sistema za grejanje koristi ovaj energent. A da li će u pomenutim opštinama grejanje da poskupi, odlučiće njihove lokalne samouprave, kao osnivači gradskih toplana.

Sudeći po izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sva je prilika da poskupljenja neće biti.

– Što se domaćinstava tiče, građani ne moraju da brinu ni za gas ni za struju. Nemamo namere da poskupljujemo ni gas ni struju – rekao je Vučić pre četiri dana na konferenciji za novinare vrha Srpske napredne stranke. On je poručio da će Srbija dobiti najpovoljniju cenu gasa iz Rusije, ali da ćemo graditi i nove pogone i zadržati ugalj kao energent.

Direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović kaže da je saglasan s predsednikovom najavom i da ćemo se odbraniti od poskupljenja.

– Najveći deo toplana nije podneo zahtev za poskupljenje. Od 66 toplana šest su podnele zahteve, ali dva zahteva su već odbijena. U pitanju su toplane u Novom Sadu i Negotinu. Ima čak i onih koji su podneli zahtev za pojeftinjenje, a to je toplana u Somboru, koja je izračunala da može da pokrije troškove i s nižom cenom – rekao je Stojanović i precizirao da je somborska toplana u varijabilnom delu tražila smanjenje od tri odsto, a u fiksnom četiri odsto. Stojanović je podsetio da su tople probe počele uglavnom od 8. ili 11. oktobra, što zavisi od odluka o grejanju u lokalnim samoupravama. Kako je naveo, trenutna snabdevenost toplana iznosi između 50 i 95 odsto ugovorenih količina energenata i očekuje da će od 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezona, sve kategorije kupaca imati grejanje.

Izvor: kurir.rs