Top 3 agro biznisa: Ove grane su najrentabilnije – zarada ide i na više od 5000 evra

Nezaposlenost je u ruralnim područjima izuzetno izražena, pa mnogi nezaposleni, poljoprivredno zemljište koriste za razvijanje sopstvenog biznisa. Pored biznis ideje potreban je i proračun šta je najisplativije zasaditi i šta najbrže donosi profit. U nastavku otkrivamo neke od poljoprivrednih grana koje su najrentabilnije.

Gajenje lekovitog bilja

Poslednjih godina sve je veća potražnja za lekovitim biljem. Nije potrebno previše brige oko održavanja zemljišta, a ulaganja su minimilana. Za jedan hektar zasada pod nanom, kamilicom, nevenom ili drugim lekovitim biljem potrebno je od 1.200 do 2.500 hiljade evra. Ovo ulaganje dovoljno je da spremite zemljište, kupite seme i zasadite bilje.

Zelena salata

Ovo je takođe isplativ posao. Nije potrebno mnogo ulaganja, tako da sa 1.000 evra možete započeti pravi povrtarski biznis. Za početnike dovoljno je oko desetak ari zemljišta, a ukoliko vremenski uslovi pogoduju može se zaraditi i do 2.000 evra.

Za plastenik treba obezbdeiti oko 300 evra, te sa ostalih 700 evra možete kupiti seme, obraditi zemljište i spremiti adekvatnu hemijsku zaštitu. Nakon što prodate salatu, ostaje vam prazna njiva, pa i taj prostor možete adekvatno iskoristiti za sadnju neke druge kulture.

Proizvodnja cveća

Za ovaj posao potrebno je dosta strpljenja i ljubavi jer ovaj naizgled sitan posao, iziskuje svakodnevnu brigu. Ipak, isplati se jer se ulaganja vrate roku od svega par meseci. Za zasad od jednog ara, ulaganja su od 3.000 evra do 4.000 evra. Ovaj novac uključuje pripremu plastenika, sistema za zagrevanje, sadni materijal, đubrivo i saksije. Zarada ide od 1.000 do 2.000 evra godišnje. Podrazumeva se da što je veći zasad, veća su i ulaganja, ali i dobit.

Izvor: blic.rs