Svojevremeno Kenijac Steva Šumadinac bio je veća zvezda i od Brene: „Ćao Mače, idem kod Kluza“

On je rođen u Keniji, ali duže od pola veka živi u Srbiji i zato je Stiv Hanington ustvari – Steva Šumadinac.
U Beograd je došao 1965. godine, tu je završio srednju Medicinsku školu, a potom upisao psihologiju. Ovaj stranac osamdesetih godina postao je jedan od najpoznatijih Jugoslovena, svojom čuvenom rečenicom „Mače, idem kod Kluza“, a danas svesrdno radi na širenju srpsko – kenijskog prijateljstva.

– Srbi su zaista poseban, nebeski narod. Ovde su me dočekali kao rod rođeni. Beograd nikad nije izgubio svoj duh i to je moj omiljeni grad. Uvek mu se rado vraćam jer najlepše trenutke života doživeo sam ovde i zato želim svojim sunarodnicima da pokažem koliko je Srbija prelepa zemlja, a vaš narod izuzetan – kaže Steva Šumadinac za RINU i otkriva kako je dobio svoj nadimak.

– Za vreme studiranja imao sam puno prijatelja iz cele Srbije, i često sam sa njima odlazio u Šumadiju, tamo sam bio omiljeni gost i tako sam dobio ovo pravo srpsko ime, ali i nadimak – rekao je kroz osmeh ovaj najveći Srbin među Kenijcima.

Svirao je gitaru sa našim najvećim zvezdama, Zdravkom Čolićem i Lepom Brenom, a i sam peva na srpskom i svahili jeziku, a svo se sećanju njegovog hita „Hakuna matata“ koji je pevao kod Minimaksa. Cilj mu je ipak da srpski narod upozna sa lepotama svoje rodne zemlje i da se vidi kako su ta dva naroda toliko daleka, a toliko slična po svojoj ljubaznosti i gostoprimstvu.

– U Najrobiju u centru grada postoji nacionalni park i samo korak vas deli od divlje, surove prirode. Srbi još uvek nisu dovoljno upoznati sa svim lepotama Kenije i safarija, a nadam se da će se to vremenom promeniti. Godišnje samo oko 1000 ljudi sa ovih prostora poseti našu zamlju – priča Stiv.

Izvor: informer.rs