Sveti Haralampije: Odvedite decu u crkvu i uradite ovo za zdravlje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 23. februara obeležavaju praznik posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva.

Haralampije je grčko ime koje znači „radosna svetlost“. Ovaj svetac je u narodu poznat kao „gospodar svih bolesti“.

Haralampije je bio episkom u Tesaliniji u 2. veku, ondanjoj Magneziji. Za života je uradio mnogo čudesnih stvari i mnoge je preobratio u hrišćanstvo. Zbog njega je i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Kada je izveden na gub.lište Haralampije je podigao ruke ka nebu i pomolio se Bogu da pruži telesno zdravlje i duhovno spasenje svim ljudima, kao i da im umnoži plodove zemaljske.

Haralampije je bio veoma cenjen u narodu, jer se verovalo da ima isceliteljske moći, zbog čega je dobio nadimak „gospodar svih bolesti“: Zbog toga je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenje.

Danas majke vode decu u crkvu kako bi se zajedno pomolili za zdravlje. Običaj je i da svi koji imaju neku bolest danas neizostavno odu kod lekara. Još jedno verovanje je da će dete kome na ovaj praznik ispadne zub ili nikne nov biti srećno celog života, jer će nad njim bdeti upravo Sveti Haralampije.

Izvor: magazin.novosti.rs