Sveti Grigorije Čudotvorac: Danas uradite jednu stvar i svetac će vam ispuniti želju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 30. novembra slave Sv. Grigorija Čudotvorca poznatog kao Grigorije Neokesarijski i drugi Mojsije, koji je bio pravoslavni svetitelj i učitelj crkve.

Rođen je u Neokesariji oko 213. godine u paganskoj porodici, gde je izučavao retoriku i pravo, a između ostalog i grčku i misirsku filozofiju, međutim kada je upoznao njenu šturost i nepotpunost, obratio se hrišćanskim učiteljima pored kojih je ostao nekoliko godina i na kraju se i krstio.

Kada je za vreme cara Decijana Trajana (249-251) počelo pro.nanstvo hriščana, ovaj svetac je svoje vernije odveo na udaljenu planinu, ali ih je jedan neznabožac prijavio da su prog.nitelji zbog čega su vojnici opkolili planinu.

On je tada predao uputstva svom đakonu, otišao na otvoreno mesto i podigao ruke ka nebu počevši da se moli Bogu, a vojnici su pretražili planinu nekoliko puta, i iako su prošli pored Hrišćana, nisu mogli da ih vide.

Teško je pobrojati sva čudesa koja je Sv. Grigorije Čudotvorac učinio. Zapovedao je zl.bnicima i preobrazivao ih u vernike, lečio sve muke i bolesti, bivao nevidljiv pred pr.goniteljima, a mogao je da čita ljudske misli i predvidi događaje.

Prema narodnom verovanju, onaj ko istinski veruje u ovog svetca biće večno zdrav i biće zaštićen od zlih ljudi, a oni koji ne veruju u Boga, ukoliko na današnji dan pročitaju njegove svete zapise postaće vernici.