Svestan je koliko muči protivnike: Nole objasnio zašto su Federer, Nadal i on nedodirljivi

Novak Đoković je izgledao moćno na Centralnom terenu Vimbldona u četvrtfinalnom meču sa Davidom Gofanom, koga je „razbio“ – 6:4, 6:0, 6:2.

Svestan je i Đoković da je odigrao odlično i u sjajnom raspoloženju je došao na konferenciju za medije.

Jedan italijanski novinar ga je pitao da li su Federer, Nadal i on kao staro vino, a Novak je, kao i tokom meča, bio spreman za „ritern“.

„Naravno. Sve smo bolji. Kao vino ’sasikaja’, dok sam ga pio, ali to više ne radim. Pretpostavljam da je tako. Šta da kažem, srećan sam što sam jedan od te grupe igrača sa 30 i više godina. Samo nemojte više da mi postavljate pitanja o mladim igračima, kada će doći njihovo vreme jer smo o tome već mnogo pričali. Jednog dana i to će se dogoditi. Za sada, čini se da toga nema na gren slemovima. Pretpostavljam da je to mesto gde posebno Nadal, Federer i ja stižemo na nivo tenisa i koncentracije koji je iznad. Posvećeni smo ovim turnirima. Posebno u ovoj fazi naših karijera, to je nešto što nam mnogo znači“.

Svestan je Novak sa kakvim se mukama suočavaju njegovi rivali kada igra „monstruozno“ kao danas.

„Ne znam da li želim to da kažem“, nasmejao se Novak i nastavio:

„Pretpostavljam da u ovoj fazi želite da sačuvate svoje kvalitete i osećanja na terenu pre nego da ih delite sa drugima. Iskreno se nadam da moji protivnici se osećaju tako da moraju dva puta više da rade protiv mene nego protiv bilo kog drugog da bi dobili poen“.

Đokovića raduje što „diže“ formu kako turnir odmiče.

„Igram najbolji tenis na turniru u poslednja dva meča. Posebno su bili dobri drugi i treći set protiv Gofana, koji je u formi, osećam kao da sam bio u stanju da poremetim njegovu igru i nađem prave udarce. Veoma sam zadovoljan svojim izdanjem. Ovaj meč je mogao otići i u drugom smeru, imao je brejk, bio je bolji igrač veći deo početnog seta. Ipak, uspeo sam da okrenem stvari. Da, osećam se dobro na terenu, ne plašim se da tražim udarac, pokušavam da izađem na mrtežu, da budem agresivniji, koristim skraćene lopte. Nadam se i da će mi servis biti dobar pošto mi je topotrebno. Posebno na travi, trebaće mi mnogo lakih poena na prvi servis. To je velika prednost kada dođeš među četiri najbolja“.

Meč sa Gofanom prelomljen je kada je Novak pretrpeo brejk u prvom setu za 3:4, a onda vezao deset gemova.

„Bio je to dug gem na 4:3. Naterao sam ga da igra, da izađe na mrežu. Odigrao sam nekoliko dobrih poena, vratio se u set. Mislim da je to bio trenutak preokreta. Osetio sam olakšanje posle toga, pre svega psihički. Igrao sam opuštenije, prolazio sam više kroz loptu posle toga. David igra vrlo čisto. Ako uđete u svoj ritam onda je sve u redu. Ipak, on je bio u formi, igrao dobro. Uspeo sam da nađem pukotine u njegovoj igri i da ga napadnem”, objasnio je Đoković.

Prvi reket sveta respektuje Roberta Bautistu Aguta, rivala u polufinalu. Španac je dobio oba ovogodišnja meča sa Novakom, u Dohi i Majamiju.

„Dopada mi se što je konstatno dobar. Takođe i ta sposobnost da ostane u poenu čak i kada izgleda da je pred gubitkom. Ima odlične udarce. Veoma ravne s obe strane. Popravio je bekhend. Ima sada više dubine na njemu. Loptica na travi odskače niže, što više odgovara njegovom stilu igre. Ne voli visok odskok na bekhend strani. Na ovom turniru igra veoma kvalitetan turnir, dva puta me je dobio ove godine. To će mu dati samopouzdanje. Ipak, igrati na travi je drugačije. U polufinalu sam, pokušaću da iskoristim svoje iskustvo, taktički ću se spremiti. Nadam se da ću uraditi sve što želim”, završio je priču Novak Đoković.

Izvor: kurir.rs