Sve se više priča o zatvaranju kafića do 20h i policijskom času: Predsednik Srbije u 13h o novim merama – a evo šta kaže i dr Kon

– Ograničavanje kretanja je na poslednjem mestu, pre toga treba obezbediti da se kontakti ne dešavaju, odnosno da se zabrane sva ona mesta zaražavanja – rekao je jutros epidemiolog dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, odgovarajući na pitanje novinara u kom pravcu bi moglo da ide današanje pooštravanje mera.

Naime, podsetimo, o tome koje mere protiv širenja korone nam slede i kakava je situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji, danas će da govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica. Sasatank je zakazan u Palati Srbija, u 12.15 sati, a obratiće se u 13 sati.

Dr Kon je jutros podsetio da imamo zabranu javnog okupljanja, trenutno je na snazi do 30.

– Videćemo, nije moje da iznosim unapred – rekao je on, a pre toga naglasio i:

– Pretpostavljam da će predsednik da da neko svoje viđanje i smernice šta je moguće. Ne možemo mi stručnjaci, i ja kao epidemolog, da se ponašam kao da nisam član društva… Vrlo pažljivo ću da slušam predsednika, svaku njegovu reč, ne zato što hoću da ga uzdignem, a i on se već sam i uzdigao u prvom talasu – rekao je Kon jutros na RTS.

On je još rekao i da je „ova barijera virusu“, pokazujući na masku, najbolja odbrana od virusa i sprečava zaključavanje.

– O novim pooštrenim merama razmišljamo već dugo. Uvođenje dodatnih restriktivnih mera mora da bude u skladu sa situacijom. Imamo punjenje bolnica i vrlo je verovatno da će oštre mere doći na red – istakao je Kon.

Inače, juče smo čuli i da su skraćenje radnog vremena kafića i restorana i drugih ugostiteljskih objekata sa 23 na 20 ili 21 čas kao i obavezan negativan PCR test za ulazak u Srbiju, dve mere u borbi protiv epidemije korona virusa koje bi mogle da uslede.

Njih članovi kriznog štaba sve glasnije zagovaraju, a i ponovno uvođenje policijskog časa je sve izvesnije.

Kako naši stručnjaci objašnjavaju, struktura zaraženih se kreće uglavnom od 20 do 40, godina, iako ima i starijih, ali da svakako najveća opasnost za šrenje virusa dolazi upravo iz noćnih klubova i provoda.

Da se o novim merama razmišlja govorio je juče i dr Srđa Janković gostujući na RTS-u.

– To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mera koje se ne sprovode neće ništa pomoći. Neki mere nisu sprovodili, nisu shvatili opasnost. Kada je situacija dimnamična više je bitan sam tok epidemije nego neka brojka koja bi bila alarmantna. Mi vidimo da tok nije dobar i želimo da „skrenemo reku“ u drugi tok, na nivo koji će biti prihvatiljiv – zaključio je Janković.

I ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji nije direktno govorio o uvođenju mera, ali je izneo stav koji se takođe tiče rada ugostiteljskih objekata.

– Problem je kada je glasna muzika, kada ne možete da pričate na distanci. Ako je neki koncert, ako je glasna muzika, mi ne možemo da čujemo jedni druge i morali bi da priđemo. Mnogo je manje takvih situacija do 20 i 21 čas, nego posle toga. Nije problem klasično sedenje, ali preglasna muzika, kada morate da priđete. Ponavljam mi možemo da funkcionišemo samo ako budemo umereni, jer je mnogo bolje da radimo i do 8, 9, 10 sati, koliko god se dogovorimo, ali da radimo svaki dan, nego da dođemo u situaciju da zatvorimo i da ne radimo uopšte. Zar ne vidimo šta se dešava u regionu, sve se zatvara – istako je ministar Lončar.

Izvor: blic.rs