Svakodnevno je kupujemo: Ne jedite ovu ribu, opasna je po zdravlje

Postoji vrsta ribe koju često jedemo, jeftina je i dostupna na pijacama, a „dietmindspirit.org“ apeluje da budemo pažljivi jer nije zdrava.

Radi se o somu pangasijusu koji potiče iz Vijetnama, a prema sajtu, ova riba je lošeg kvaliteta i dolazi iz nehigijenskih uslova.

Lovi se sa jedne od najzagađenijih reka, a u njoj nema ničeg prirodnog.

O upotrebi ove ribe pre dve godine izbio je skandal u dve države članice EU, Italiji i Francuskoj. Tamo su mediji nazvali ovu ribu prevara- ribom.

Pangasijus pripada drugoj kategoriji i verovatno je najmasovniji veštački proizvedena riba, tako da je mnogi upoređuju sa rečnim prasetom.

Pangasijus je slatkovodna riba i uglavnom se proizvodi u Vijetnamu, a sve proizvodne kompanije, bez izuzetka, nalaze se duž delte reke Mekong.

Rečni uzgoj u Vijetnamu datira pre dvadeset godina i prvobitno je bio usmeren na domaće tržište. Pre 11 godina vijetnamci su počeli da izvoze pangasijus koja je sada izuzetno važna za njihovu industriju, a u proizvodnji ove ribe angažovano je oko 20.000 radnika.

Voda u kojoj se uzgaja ova riba je zaista iz reke Mekong, ali ribe ne rastu u samoj reci, već u posebno iskopanim jezerima.

Kao i svaka druga riba i pangasijusa hrane posebnim granulama koje sadrže riblji otpad (što je normalno manje više, jer ribe u morima i jezerima jedu jedne druge), mineralima i otpaom od proizvodnje suncokretovog ulja .

Pangasijus je brzo rastuća riba i postiže svoju punu veličinu za samo šest meseci, u poređenju sa drugim ribama za koje u proseku treba između dve i tri godine. Kada se dostigne potrebna masa, riba se uklanja iz vode u posebno opremljenim vozilima i isporučuje se u fabrike.

Zatim počinje proces proizvodnje i gotovo sve operacije se obavljaju ručno.

Obučeni radnici nožem ubijaju ribu, a zatim ih seku u filete. Glava se koristi za proizvodnju hrane za pangasijus.

Jedna od retkih operacija koje se ne obavljaju ručno je odvajanje kože od fileta. Koža se često ne odvaja potpuno, pa se ručno čisti.

Zatim, zamrzavanje i pakovanje. Vijetnamci najčešće izvoze u Evropu, a ova riba u drugim zemljama često se smatra hranom za siromašne.

Ako se ipak odlučite da jedete Pangasijus onda:

1) Nikada ne kupujte filete. Svi fileti koji su nam uvezeni u procesu proizvodnje ubrizgani su posebnim sastojkom. Zašto? Povećati njihovu masu. Proizvođači tvrde da su ove hemikalije bezopasne, ali da li plaćate za ribu ili za hemiju?

2. Kupite cele komade ribe. Tehnologija proizvodnje je takva da u ovom slučaju nije moguće ubrizgavati hemikalije koje dodaju masu. Vidite i koliko ima leda na ribi. Što je tanji sloj leda, to bolje.