Sutra stižu pljuskovi praćeni grmljavinom, grad i olujni vetar – Najgore u ovim krajevima Srbije

Sutra posle podne, uveče i noću u Srbiji se očekuje lokalna pojava vremenskih nepogoda – grad, olujni vetar i obilni pljuskovi praćeni grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Najnestabilniji dan ove nedelje biće sreda, temperatura će pasti za 10 stepeni, a u pojedinim delovima Srbije pašće i više od 30, 40 litara kiše po metru kvadratnom.

Na sajtu RHMZ navodi se da će se sutra one pojavljivati lokalno, a da će se u sredu vremenske nepogode pogoditi šire područje zemlje.

– U utorak posle podne, uveče i noću na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda (grada, olujnog vetra i obilnih pljuskova), koje će se u sredu tokom dana intenzivirati na širem području, naročito u centralnoj i južnoj Srbiji – stoji u upozorenju.

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo. Izolovana pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom ujutro i pre podne moguća je samo na području Vojvodine, dok će posle podne, a naročito uveče i noću grmljavinski razvoji postajati sve učestaliji i u ostalim krajevima.

Lokalno je moguća i nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. Duvaće slab i umeren, u košavskom području i na planinama povremeno i jak južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata imati i udare olujne jačine.

Meteorolog firme „Veder tu ambrela“ Đorđe Đurić kaže da će se bez obzira na jak vetar, sutra živa u termometru peti i do 36 podeoka, dok će već u sredu biti za 10 stepeni niža temperatura.

– U utorak će biti veoma toplo sa temperaturom od 32 do 36 stepeni, a u Beogradu se očekuje oko 34. Ali, već posle podne doći će do povećanja oblaćnosti, tako da već tada može doći do lokalnih izolovanih pljuskova sa grmljavinom, samim tim i nepogoda. Međutim, glavnina svega toga očekuje se u noći između utorka i srede, i u sredu – objašnjava Đurić.

– Biće uslova za grmljavinske nepogode, grad i obilnije pljuskove. Tako da već od sutra krajem dana treba biti pri oprezu i izbegavati boravak na otvorenom. Tamo gde bude grmljavinskih nepogoda može pasti i do 30 do 4o litara kiše po kvadratnom metru. Generalno, u sredu više u južnim i centralnim delovima može biti obilnijih padavina, pa tada može biti lokacija na kojima će pasti i više od 30 do 40 litara kiše po kvadratnom metru – kaže Đurić i dodaje da će prekosutra cela Srbija biti prekrivena oblacima, i biće osetno svežije, jer će temperatura biti u padu i do 10 stepeni.

Izvor: telegraf.rs