Sutra se prave mladenčići: Evo zašto treba da ih napravite i zašto baš mora da ih bude 40 komada (RECEPT)

Pravoslavna crkva i njeni vernici u četvrtak 22. marta praznuju uspomenu na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca.

Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. I na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika, stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski – svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući, venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve i venci bes.rtne slave u Carstvu Hristovom.

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Stari običaji nalažu da žena pripremi posni ručak i posebne kolače kako bi svima pokazala svoju umešnost, ali i da tog dana ustane ranije kako bi pripremila 40 kolačića koji se nazivaju mladenčići.

Ova jutarnja žrtva simbolizuje sladak, dug i srećan život i kolačići se nude najmlađima i svima koji dolaze u kuću. Kada je ručak u pitanju, na trpezi bi obavezno trebalo da se nađu i med, kuvana kopriva i zelje, jer prema verovanju na ovaj način čistimo svoju krv i privlačimo dobru sreću.

Sastav: 1/2 kilograma mekog brašna, jedno pakovanje svežeg kvasca, 1 kilogram šećera, 2 decilitra tople vode, 2 kafene kašičice šećera, izrendana kora pomorandže, med, orasi, karanfilić ili suvo grožđe

Priprema: Pomešajte brašno, vodu, kvasac, ulje, šećer, pomorandžinu izrendanu koru i so i potom umesite testo. Smesu stavite na toplo mesto i sačekajte da se udvostruči. Stanjite testo na debljinu od pola centimetra i napravite 40 pogačica uz pomoć čaše ili modle. Važno je da ukupno napravite 40 kolačića, a u slučaju da vam ostane više testa, oni slobodno mogu da budu i nešto veći.

Potom ih stavite u peć i pecite 20 minuta na temepraturi od 180 stepeni Celzijusa. Dok su još topli, premažite ih medom i pospite orasima, karanfilićem ili suvim grožđem za još bolji ukus.

Izvor: kurir.rs