Sutra počinje Gospojinski post: ako ovo uradite ujutru, zaštitićete dom od loše energije

Gospojinski post počinje 14. i traje do 28 avgusta, odnosno do praznika Uspenja presvete Bogorodice, poznatijem kao Velika Gospojina, piše Lovesensa.

Iako ovaj post traje samo 14 dana, mnogi smatraju da je jedan od strožijih, jer pravoslavni vernici veći deo posta poste na vodi, a riba se jede na praznik preobraženje.

Pored telesnog čišćenje koje podrazumeva odricanje hrane životinjskog porekla, važno je postiti i duhom. Duhovni post je odricanje od negativnih misli, dela i loših želja. Veruje se da tokom posta treba vežbati dobru volju, činiti dobra dela, prihvatiti zdrave navike i posvetiti se molitvi, isceljenju duše i pronalasku unutrašnjeg mira.

Period između Velike i Male Gospojine, odnosno od 28. avgusta do 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje plodova i biljaka.

Stari običaj je da se u tom periodu obiđu lekoviti izvori i iskorite čari prirodnih lekova.

Za početak Gospojinskog posta vezuje se jedan stari običaj za koji se veruje da štiti dom od loše energije. Bosiljak je sveta biljka, a ujutru ga treba staviti u vodu ili u hranu kako bi u domu vladao mir i zdravlje.

Izvor: lovesensa.rs