Sutra je važan dan za Srbe na Kosovu: 117.808 glasača bira 10 srpskih poslanika

Na Kosovu i Metohiji počela je izborna tišina pred sutrašnje vanredne parlamentarne izbore.

Na izborima za deset garantovanih poslaničkih mesta za Srbe u kosovskom parlamentu boriće se četiri liste sa srpskim kandidatima, a pravo glasa u deset srpskih opština ima 117.808 birača.

Srpsku zajednicu na ovim izborima predstavljaju Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih deset srpskih opština na KiM, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica – srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske – rezervisano 20 poslaničkih mesta, od kojih je deset garantovano za Srbe.

Srpska lista je do sada imala devet od deset srpskih poslaničkih mesta, a jedan je pripadao predsedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

Prevremeni izbori su raspisani pošto je šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten u avgustu, nakon što je premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda za ratne zločine OVK u Hagu.

Oktobarski izbori su sedmi parlamentarni izbori na KiM i svi su do sada, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, održani kao vanredni.

izvor: kurir.rs