Sutra je praznik posvećen Bogorodici, a najviše je poštovan među ženama: Uradite ovo za mir i sreću

Pravoslavni vernici 14. oktobra obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogodice kao podsetnik na događaj koji se dogodio 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga.

Prema predanju, tokom svenoćnog bdenja u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu, Andrej je ugledao Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad ljudi u crkvi. Kako je zapisano, Bogorodica je tom odećom pokrivala narod.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima – u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik. Zbog tog događaja 14. oktobar je proglašen praznikom, kao podsetnik hrišćanima da ih Bogorodica uvek štiti, moli se za njih, kada to od nje vernici traže.

Za ovaj praznik povezuju se razna verovanja i običaji, a u nekim delovima Srbije praznik se naziva Pokrovice ili Bogorodičin pokrov. Najviše praznuju i žene kao vid ljubavi i zahvalnosti prema Bogorodici.

Postoji običaj od starih dana da žene poste pred Pokrov, pa se na sam praznik pričešćuju. Prema običlaju na današnji dan žene treba da izbegavaju fizičlke poslove, već dan treba provesti u miru i molitvi. Nekada su ovaj praznik slavile najviše majke koje su se molile za svoju decu i provodile dan sa decom u ljubavi i lepim aktivnostima, ali se veruje da se na ovaj dan mole i sve devojke koje žele da imaju porodicu.

Molitva Presvetoj Bogorodici:

Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom: blagoslovena si Ti među ženama, i blagosloven je Plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja duša naših.

Izvor: sensa.mondo.rs