Susret pun ljubavi jednog dečaka iz Zemuna i oca Avakuma iz Visokih Dečana

Otac Avakum je motrio jednog malog dečaka, koga je za ruku poveo kroz dvorište manastira Visoki Dečani. Činilo se kao da ćuti, a govori, kao da svakim svojim pokretom dečaku prenosi ljubav i veru.

A mališan ga je sledio, sedog ljupkog monaha, inače vrsnog duboresca, čoveka sa licem koje se ozari pred svakim posetiocem i svakome unese radost.

Dečak je manastir posetio sa roditeljima, a porodica je došla iz Zemuna. Bio im je to prvi put u Visokim Dečanima, uživajući u prelepom danu i društvu gostoljubivog monaha, mama i tata su zaostali i pustili da ovaj duhovni otac povede dečaka.

Tako je dečak zakoračio u jedan novi, svet vere u društvu nepoznatog čoveka sa dugom sedom bradom u crnoj odori. Možda u tom trenutku nije najbolje razumeo šta znači vera, ali sigurno je da će ga ovaj trenutak pratiti u mislima, svesno ili ne – čitavog života, a roditelji podsećati na ovaj jedinstveni trenutak.

Otac Avakum je najstariji monah u Visokim Dečanima, gde je bratstvo, inače, podmlađeno. Svi oni koji su bar jednom kročili u ovu svetinju, rado ga se sećaju.

– Divni, predobri otac Avakum. Dočekao me je s puno lepih reči i ljubavi, koja prosto izbija iz njega – napisala je u komentaru ispod fotografije jedna Ivana.

Izvor: telegraf.rs