Sudija Marija iz Vranja razrešena dužnosti posle njenih fotografija: Ona tvrdi da je time prekršen Ustav

Marija Janićijević sudija vranjskog Osnovnog suda razrešena je dužnosti sudije, nakon drugostepene odluke Visokog saveta sudstva koja je doneta na sednici 27. avgusta.

Ona je razrešena zbog „nepoštovanja kodeksa ponašanja sudije“. Janićijevićeva je još u radnom odnosu, do objavljivanja odluke u „Službenom glasniku“, ali neće obavljati sudijske poslove, kažu u vranjskom sudu.

Skandal koji je prošle godine potresao Vranje započeo je kada su u novinama objavljene fotografije mlade sudije. Fotografije je, navodno, napravio njen tadašnji partner Zoran Cvetković, koji je izneo niz optužbi ma račun sudije, a deo njih se odnosio i na slučajeve na kojima je radila.

Sama Marija Janićijević je tada tvrdila da je žr.va prevare Cvetkovića, koji se predstavljao kao sudija Vrhovnog kasacionog suda. Kada je shvatila da je obmanuta, navodno je pokušala da prekine vezu sa osumnjičenim, ali je on počeo da je ucenjuje, zbog čega ga je tužila.

Ona je juče kratko prokomentarisala da je pokrenula postupak za ocenu ustavnosti Zakona o sudijama, zbog „nesaglasnosti istog sa Ustavom RS“.

– Ustav predviđa da sudijska funkcija prestaje tek nakon odlučivanja Ustavnog suda po žalbi, što u ovom slučaju nije ispoštovano, jer je odluku u oba slučaja doneo Visoki savet sudstva, čime je povređen Ustav – rekla je Janićijevićeva za „Novosti“.

Izvor: novosti.rs