Stručnjaci se plaše sudaranja korone i sezonskog gripa u jesen – dolaze u isto vreme

Koronavirus i virus gripa će nas udariti još jače na jesen nego što to čini sada, u drugom vrhu prvog talasa, kad smo svedoci skoka broja obolelih, obolevanja mladih i punih bolnica širom Srbije.

Pulmolog dr Branimir Nestorović izjavio je „da bi rekao da je ovo drugi virus“, kao i da je to njegovo lično mišljenje.

– Pogledajte ko se sad inficira, uglavnom mladi, studenti, ljudi radno sposobni, srednjeg životnog doba. Veoma je malo starih. Rekao bih da ovo liči na drugi virus – naveo je on.

Ni prof. dr Žarko Ranković ne odbacuje mogućnost da će se na jesen koronavirus i grip sudariti, ali i dodaje da on sada nije siguran da iko na planeti može da tvrdi da je koronavirus mutirao.

– Da smo se odgovornije ponašali, ne bismo imali baš ovakvu situaciju. Sad plaćamo danak. Mislim da će se spojiti sezona gripa i korone, ali se potajno nadam da ćemo u avgustu ući u period smanjenja slučajeva korone – objašnjava ovaj naš čuveni stručnjak i dodaje da sad sve zavisi od nas – neophodni su maske, distanca, nema rukovanja, ljubljenja, grljenja, obavezno je pranje ruku i ne sme se dodirivati lice.

Što se tiče jeseni vrlo će teško moći da se razlikuju kliničke slike gripa i koronavirusa jer su slične.

– Zato je neophodno da se u što većem broju vakcinišemo protiv gripa pred njegovu sezonu. Na taj način ćemo barem od jedne bolesti biti zaštićeniji. Što se tiče mutacije koronavirusa, mnogo smo dosad grešili kad je taj virus u pitanju. Globalno. I dalje je puno nepoznanica. Sva licitiranja da je virus mutirao, da je vuhanski i italijanski soj kod nas ili pak neki drugi, hrabra su. Za mutaciju je neophodno vreme, a nije ga dovoljno prošlo da bismo izvodili zaključke – objašnjava prof. dr Ranković.

Američki naučnici tvrde da korona ne miruje, da je virus mutirao i da je sada deset puta zarazniji nego što je bio krajem prošle godine, kad se pojavio u Kini.

Prema objavljenim podacima, niz eksperimenata koji su sprovedeni u istraživačkom institutu Skrips u Floridi pokazali su da mutacija utiče na protein koji virusu omogućava da se probije unutar ćelija u ljudskom organizmu.

– Mutacija je, izgleda, nadoknadila slabost proteinskih šiljaka, što virusu omogućava da brže i lakše dopre do ćelija u ljudskom organizmu. Istovremeno, teže ga je uništiti kad dospe u telo i veže se za disajne puteve – rekao je za Vašington post vodeći virusolog floridskog instituta Hjerjun Čoi.

Izvor: kurir.rs